.
B3N3K: KRÓTKIE ZADANKO
Równanie −x2+bx−1=0 z niewiadomą x nie ma pierwiatków rzeczywistych dla
A. b∊(−2;2)
B. b∊(−∞;2)
C. b∊(−∞;−2)∪(2;+∞)
D. b=−2 lub b=2
Jak to obliczyć?
26 kwi 23:57
Adamm: Δ<0
rozwiąż tą nierówność
26 kwi 23:59
B3N3K: z tego co podstawiłem, to delta wyszla −3, ale nie wiem co z tym zrobić dalej
27 kwi 00:04
Adamm: źle, jeszcze raz
27 kwi 00:05
B3N3K: podstawilem w inny sposob i wyszlo b<2, ale nie rozumiem co mam robic dalej
27 kwi 00:11
Adamm: źle, jeszcze raz
27 kwi 00:12
Powracający: jak Ci moze wyjsc konktretna delta jesli przy x masz wsolczynnik literowy a nie liczbowy ?
No jak ?
Δ= b2−4*(−1)*(−1)= b2−4
teraz b2−4<0 prosze dokonczyc
27 kwi 00:13
B3N3K: b2−4<0
b2<4
b<2
Nie rozumiem, co dalej
27 kwi 00:16
Adamm: z b2<4 nie wynika b<2, zrób to jeszcze raz
27 kwi 00:17
B3N3K: Nie no serio, juz nie ogarniam tego
27 kwi 00:18
27 kwi 00:19
Powracający: b2−4<0 to (b−2)(b+2)<0
Potrafisz narysowac wykres y=x2−4?
to popatrz gdzie jest <0
Tylko do napisanaia przedzialy zamiast x wez b
27 kwi 00:21
B3N3K: b2−4<0
(b−2)(b+2)<0
b−2=0 b+2=0
b=2 b=−2
wtedy x nie ma pierwiastkow jak b∊(−2;2) tak?
27 kwi 00:29
Adamm: tak, nareszcie
27 kwi 00:31