dowód
ola : wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej x ułamek 7x + 42x + 1 jest nieskracalny
25 kwi 21:40
konwes: | | x+1 | |
doprowadź do postaci 3+ |
| i powiedz ze dla kazdej liczby całkowitej x ten ułamek |
| | 2x+1 | |
jest nieskracalny.
25 kwi 21:45
ola : ten dowód mnie nie przekonuje
25 kwi 21:51
25 kwi 21:57
Krzysiek: załóżmy że ułamek jest skracalny, liczba pierwsza p dzieli licznik i mianownik
7x+4≡0 mod p⇒14x+8≡0 mod p
2x+1≡ 0 mod p⇒ 14x+7≡0 mod p
1≡0 mod p
sprzeczność
25 kwi 22:17
Adamm: najłatwiej jest sposobem Ety
algorytm Euklidesa
NWD(7x+4, 2x+1)=NWD(x+1, 2x+1)=NWD(x+1, x)=NWD(1, x)=1
25 kwi 22:19
Mila:
Uzasadnienie Krzyśka też proste.
25 kwi 23:18
Adamm: ale nie dla każdego
25 kwi 23:20
Adamm: bądźmy szczerzy, każdy w liceum miał algorytm Euklidesa, chociaż nie każdy o nim pamięta
za to nie każdy miał przystawanie modulo
25 kwi 23:24
Adamm: o ile chodził do liceum
25 kwi 23:24