AKSJOMAT IX
YushokU: Witam,
Właśnie analizuję napisany arkusz i mam problem z zadaniem następującym.
| | 7x+4 | |
Wykaż, że dla dowolnej liczby całkowitej x, ułamek |
| jest nieskracalny. |
| | 2x+1 | |
Myślałem, że analiza rozwiązania ukazanego w książce coś mi da, ale nie jestem w stanie jego
pojąć

, nie wiem skąd to się bierze, także proszę o wytłumaczenie.
Rozwiązanie jest takie:
Zadanie 11. (0−3)
1 pkt Przypuśćmy, że ułamek można skrócić, tzn. istnieją niezerowe liczby całkowite m, n, p i
Ip|≠1 takie, że 7x+4=mp i 2x+1=np
2 pkt Wyznaczenie zależności między m, n i p: p(2m−7n)=1.
3 pkt Zapisanie zależności w postaci U{1}[p}=2m−7n i zauważenie sprzeczności − prawa strona
jest liczbą całkowitą, a lewa nie.
Nie wiem skąd bierze się ten drugi punkt

Z góry dzięki za pomoc
20 kwi 12:29
J:
nie rozumiesz istoty , czy sposobu obliczenia ?
20 kwi 12:42
Eta:
| | 7x+4 | |
Jeżeli ułamek |
| jest nieskracalny, to: |
| | 2x+1 | |
z algorytmu Euklidesa należy wykazać,że
NWD(7x+4, 2x+1)= 1
7 i 2 liczby względnie pierwsze to:
2(7x+4)−7(2x+1)= 8−7=1 ⇒NWD(7x+4, 2x+1)=1
| | 7x+4 | |
czyli ułamek |
| jest nieskracalny |
| | 2x+1 | |
20 kwi 12:58
YushokU: algorytm euklidesa? to jest w podstawie programowej. ale dzięki Eta, poczytam
20 kwi 13:00
YushokU: poczytałem i teraz analizuję to twoje rozwiązanie Eta, ale nie rozumiem :<
gdzie można o tym poczytać jakoś sensownie, bo wikipedia to tak średnio daje możliwość
zrozumienia.
ewentualnie, jest jakiś inny sposób? najlepiej licealny

?
20 kwi 15:06
YushokU: prześledziłem kilka stron i nadal nie rozumiem tego :< w sensie widzę, że wszystko sie tak
robi, ajk zrobiła Eta, ale dlaczego−nie wiem.
20 kwi 16:20
Benny: Kurcze ciekawy ten algorytm Euklidesa, gdyby takie coś się trafiło na maturze to znacznie
ułatwia sprawę. Poczekam z Tobą na wytłumaczenie
20 kwi 16:47
YushokU: 
, tylko wiesz, wtedy zrobi to mniej niż 1% maturzystów.
20 kwi 16:59
Mila:
2) p∊C, |p|≠1
7x+4=mp i 2x+1=np⇔
2mp−8=7np−7
2m*p−7n*p=1
p*(2m−7n)=1 /
| 1 | |
| ∉C natomiast (2m−7n)∊C |
| p | |
20 kwi 17:28
YushokU: Postanowiłem, ze będę naśladował rozwiązanie z książki jednak.
7x+4=mp /*2
2x+1=np /*−7
i dodać stronami
1=2mp−7np
1=p(2m−7n)
No i to jest rozwiązanie. Jakby ktoś miał źródło, gdzie idzie dobrze ten algorytm dobrze
zrozumieć, to proszę o link
20 kwi 17:31
Benny: Czy
Eta mogłaby pokrótce wytłumaczyć?
20 kwi 22:53
Patryk Pszczółkowski: ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ
6 maj 16:27
Benny: Kiedyś to było

Ciekawe jak tam
YushokU
6 maj 16:44