Wyznacz te wartości parametru m(m∊R)
Mateusz: Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których:
zbiór rozwiązań nierówności (m−1)x2+(m+ 2)x+m−1≤0 zawiera się w zbiorze rozwiązań
| | 1−2x | |
|
| ≥1 nierówności. |
| | x2+1 | |
Wiem że z tego drugiego wyszło mi x∊<−2,0> wiem też że dla m=1 x≤0 czyli m=1 nie spełnia
warunków
Zadania, czyli m≠1 musi być i wtedy albo Δ=0 i x0 ∊<−2,0> albo Δ>0 i wtedy x1 i x2 należą do
tego zbioru
W odpowiedzi jest m≥3 a mi wyszło m≤1 i m≥2
Dostałem takie odpowiedzi: ale nie pomogły,
−
https://matematykaszkolna.pl/forum/352168.html
postępuj tak jak w tym przykładzie
nierówność ostrą (>) zastąp nierównością słabą (≥)
no i trzeba założyć m−1>0