Wyznaxz te wartosci parametru m
Mateusz : Wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których:
zbiór rozwiązań nierówności (m−1)x
2+(m+ 2)x+m−1≤0 zawiera się w zbiorze rozwiązań
25 kwi 15:36
Mateusz : Wiem że z tego drugiego wyszło mi x∊<−2,0> wiem też że dla m=1 x≤0 czyli m=1 nie spełnia
warunków
Zadania, czyli m≠1 musi być i wtedy albo Δ=0 i x0 ∊<−2,0> albo Δ>0 i wtedy x1 i x2 należą do
tego zbioru
W odpowiedzi jest m≥3 a mi wyszło m≤1 i m≥2
25 kwi 15:40
25 kwi 15:49
Jerzy:
Rozpatrz przypadek m = 1 , bo rozwiazanie może należeć do tego przediału.
25 kwi 15:53
Adamm: no i trzeba założyć m−1>0
25 kwi 15:57
Mateusz: Jerzy, napisalem ze sprawidzilem i nie spelnia warunkow zadania. A co do tego przykładu to nie
ogarniam
25 kwi 19:40
Jerzy:
Co sprawdziłeś ?
Dla: m = 1 mamy: 3x ≤ 0 ⇔ x ≤ 0 , a więc każda liczba z przedziału <−2;0>
spełnia tą nierówność.
26 kwi 08:27
piotr: ale przedział x ≤ 0 nie zawiera się w <−2;0>
26 kwi 10:14
Jerzy:
Racja ... żle przeczytałem treść.
26 kwi 10:16