granica
Michał :): | | 2−3x+x4 | |
Oblicz lim(x→1) |
| |
| | 3−4x+x5 | |
Co zrobić w takim przypadku gdy licznik jak i mianownik mi się zerują dla x=1 ?
25 kwi 13:55
25 kwi 14:00
Michał :): Innej metody nie ma ?
25 kwi 14:02
25 kwi 14:03
piotr: 1)
| | (x − 1)(x3 + x2 + x − 2) | | 1 | |
limx→1 |
| = |
| = 1 |
| | (x − 1)(x4 + x3 + x2 + x − 3) | | 1 | |
2)
| | (x4 − 3x + 2)' | | 4x3 − 3 | | 1 | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| = |
| = 1 |
| | (x5 − 4x + 3)' | | 5x4 − 4 | | 1 | |
25 kwi 14:34
Michał :): Tak wiem już zrobiłem ale i tak dzięki
25 kwi 14:37