Udowodnienie założenia
Dyzio: Dobry wieczór wszystkim. Mam udowodnić, że L > P
L = (k+1)k + 2
P = (k + 2)k + 1
gdzie k ∊ {4,5,6, ... }
Robiłem zadanie i doszedłem do tego pułapu. Czy pomógłby mi ktoś dalej udowodnić to założenie?
24 kwi 19:30
Dyzio: Dalsze wyliczanie nawiasów coś mi da?
L = (k + 1)k * (k + 1) * (k + 1)
P = (k + 2)k * (k + 2)
24 kwi 19:34
Dyzio: Czy to się w ogóle da udowodnić?
24 kwi 20:46
Benny: (k+1)
k+2>(k+2)
k+1 /:(k+1)
k+1
Wynika z tego, że powyższa nierówność jest prawdziwa.
24 kwi 20:50
Adamm: chyba nawet kiedyś to dowodziłem przez indukcję
jak bardzo ci na tym zależy to możesz poszukać
24 kwi 20:52
Dyzio: Adamm jakbyś mógł był bym wdzięczny, bo przygotowuję się do ważnego kolokwium

Ja to również
robiłem przez indukcję i doszedłem do tego momentu. Benny dziękuję
24 kwi 21:06
Dyzio: | | 1 | |
Beny mam jedno pytanie, w jaki sposób wyszło Ci ( 1 + |
| )k + 1 i zmienna e jest to |
| | k + 1 | |
dowolna zmienna?
24 kwi 21:10
Dyzio: W jaki sposób to wyszło to już wiem, tylko czy zmienna e musi zostać jakoś określona?
24 kwi 21:17
Adamm: przejrzałem już kwiecień, to raczej było w marcu
e to podstawa logarytmu naturalnego
jest granicą ciągu (1+1/n)n
24 kwi 21:18
24 kwi 21:50
Adamm: teraz widzę w ostatnim trochę pokręciłem
(n+2+1/n)n+1≥(n+2)n+1
24 kwi 21:53