indukcja matematyczna
tale: udowodni,że dla każdego n>4 zachodzi nierówność nn+1>(n+1)n
16 mar 19:39
Adamm: 1. n=5 mamy 5
6=15625>7776=6
5
2. zakładamy że n
n+1>(n+1)
n
| | (n+1)n | |
3. (n+1)n+2>(n+1)n+2* |
| = |
| | nn+1 | |
| | (n2+2n+1)n+1 | |
= |
| =(n+2+1/n)n+1≥(n+1)n |
| | nn+1 | |
16 mar 19:46
tale: mógłbym prosić dokładniejsze wytłumaczenie punktu 3? jeśli dobrze rozumiem to liczmy dla wyrazu
następnego czyli n+1 ale skąd ten ułamek się wziął to nie mam pojęcia
16 mar 19:55
tale: dobra już chyba rozumiem nie trzeba
16 mar 20:02
Adamm: założenie indukcyjne
trochę mnie to martwi że muszę to co chwilę przypominać
16 mar 20:02