trygonometria
Jan: cos
2 45 + sin
2 225 =
Jak takie coś zrobić bo miałem na lekcji przykłady bez tych kwadratów
24 kwi 17:31
24 kwi 17:32
24 kwi 17:36
Jan: cos2 45 + sin2 (90 *2 + 45) = 12 − 12 = 0 dobrze?
24 kwi 17:49
Adamm: źle oczywiście
kwadrat oznacza mnożenie
n2=n*n
teraz policz sin2(225o)
24 kwi 17:52
Jan: a no tak (−√22)2 = 12
24 kwi 17:56
Adamm: ale mam dla ciebie inne zadanie
cos28o+sin2188o
policz to
tutaj już nie policzysz cos8o (a jeśli tak, będzie to masochistyczne podejście do problemu)
24 kwi 17:56
Adamm: mam na myśli, jeśli trafi ci się takie zadanie na sprawdzianie to już nie będzie tak
kolorowo
24 kwi 18:00
Jan: Także z czego tu skorzystać? Jedynka trygonometryczna?
24 kwi 18:00
Adamm: tak, dokładnie
zadanie jest proste jeśli zna się własności funkcji trygonometrycznych
chciałem ci pokazać jedynie że nie zawsze można wszystko bezpośrednio policzyć
24 kwi 18:01
Jan: Okej dziękuję

A czy mógłbyś pokazać w jaki sposób rozwiązać to z pomocą jedynki
trygonometrycznej?
24 kwi 18:04
Adamm: sin188o=sin(−8o)=−sin8o
cos8o+sin2188o=cos8o+(−sin8o)2=cos28o+sin28o=1
zaznaczam że
(−x)2=x2
24 kwi 18:05
Jan: Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc, już rozumiem
24 kwi 18:11