Na prostej k o równaniu x−3y−3=0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdz
y0: Na prostej k o równaniu x−3y−3=0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A=(−4,1),
C(4,8) było równe 35
Nie wiem jak wyznaczyć punkt B, generalnie rozumiem, ale nie wiem jak to wsszystko wykorzystać.
Znalazłem jedno rozwiązanie z tej strony, ale nie rozumiem jak ktoś wyznaczył tam punkt B i
dlaczego tak jest. Może mi ktoś to wytłumaczyć?
https://matematykaszkolna.pl/forum/294008.html
23 kwi 23:36
Adamm: B=(x; x/3−1)
to rozumiesz?
B musi należeć do prostej, i to wykorzystujemy
dalej wystarczy podstawić do wzoru na pole mając 3 punkty, i tyle
Janek zrobił to trochę inaczej i wyznaczył wysokość
23 kwi 23:41
23 kwi 23:47
y0: Rozumiem drugą współrzędną. Ona jest wyznaczona z wzoru tej prostej, tak? Ale pierwszą po
prostu zostawiamy jako x bo nie da się jej wyznaczyć?
24 kwi 10:03
Adamm: tak
wstawiasz do wzoru na pole, przyrównujesz do 35, masz swój punkt
24 kwi 13:49
y0: Dziękuje!
24 kwi 16:40