Funkcja kwadratowa - trudne
zagubiony: Dla jakich wartości parametru m dwa różne miejsca zerowe funkcji
f(x)=mx2+mx+1, gdzie x∈R, należące do przedziału (−2;2) spełniają
nierówność |x1−x2|≥1m
23 kwi 16:48
Adamm: m≠0
Δ=m2−4m>0 ⇒ m∊(−∞;0)∪(4;∞)
|x1−x2|≥1/m ⇒ m<0 lub [(x1−x2)2≥1/m2 ∧ m>0]
(x1−x2)2≥1/m2 ⇒ (x1+x2)2−4x1x2≥1/m2 ⇒ m2−4≥1/m2 ⇒
⇒ m4−4m2−1≥0 ⇒ m∊(−∞;−√2+√5)∪(√2+√5;∞)
|x1−x2|≥1/m ⇒ m∊(−∞;0)∪(√2+√5;∞)
Δ=m2−4m>0 oraz |x1−x2|≥1/m ⇒ m∊(−∞;0)∪(4;∞)
xw=−1/2∊(−2;2)
f(−2)*m>0 ⇒ (m+1/2)*m>0 ⇒ m∊(−∞;−1/2)∪(0;∞)
f(2)*m>0 ⇒ (m+1/6)*m>0 ⇒ m∊(−∞;−1/6)∪(0;∞)
f(2)*m>0 oraz f(−2)*m>0 oraz −1/2∊(−2;2) oraz |x1−x2|≥1/m oraz Δ>0 ⇒
⇒ m∊(−∞;−1/2)∪(4;∞)
23 kwi 17:41
zagubiony: Dziękuję bardzo.
A mógłby wytłumaczyć Pan skąd się wzięło to z f(−2)*m>0 i f(2)*m>0?
23 kwi 17:54
23 kwi 17:55
zagubiony: Trochę to skomplikowane, ale chyba łapię.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc!
23 kwi 18:06