Pytający:
1.
a)
A − suma oczek wylosowanych na kostkach jest mniejsza od 5
| | | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + // losujemy 3 kule białe, wtedy sprzyjające rzuty kostkami |
| | | | 63 | |
to (1,1,1), (2,1,1), (1,2,1) i (1,1,2)
| | | | 6 | |
+ |
| * |
| + // losujemy 2 kule białe, 1 kulę czarną, wtedy |
| | | | 62 | |
sprzyjające rzuty kostkami to (1,1), (1,2), (1,3), (2,1), (2,2) i (3,1)
| | | | 4 | |
+ |
| * |
| = // losujemy 1 kulę białą, 2 kule czarne, wtedy |
| | | | 61 | |
sprzyjające rzuty kostką to (1), (2), (3) i (4)
b)
A − suma oczek wylosowanych na kostkach jest mniejsza od 5
B − kostką rzucono 2 razy
A∩B − suma oczek wylosowanych na kostkach jest mniejsza od 5 i kostką rzucono 2 razy
P(B|A) − prawdopodobieństwo, że kostką rzucono 2 razy, jeśli suma oczek wylosowanych na
kostkach jest mniejsza od 5
| | P(A∩B) | | | | 54 | |
P(B|A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 163 | |