Tożsamość trygonometryczna
Juuru: Witam.
Wiecie może jak dokończyć ten przykład z tożsamości trygonometrycznych?
sin3α= −4sin3α+ 3sinα
L= sin(2α+α)= 2sinαcosα +sinα = ?
Nie było mnie na tym temacie i nic z niego nie rozumiem.
23 kwi 13:19
23 kwi 13:29
Adamm: jesteś pewien że tam jest −4sin3α a nie −4sin3α?
sin(2α+α)=sin2α*cosα+sinα*cos2α=
=2sinαcos2α+sinα*cos2α−sin3α=...
dalej tylko jedynka tryg.
23 kwi 13:29
Adamm: Jerzy, po co mu to? przecież on ma to wyprowadzić
23 kwi 13:30
Jerzy:
Ma tam wzór sin(α + β).
23 kwi 13:30
Juuru: Pomyliłem się. Tam jest −4sinα3α
23 kwi 13:32
Adamm: ah, no tak
23 kwi 13:33
Juuru: Nie no... nadal mi nie wychodzi
23 kwi 14:13
Juuru: Dochodzę do
2sinα−3sin3α+cos2α
23 kwi 14:25