Student w czasie egzaminu odpowiada na 5 pytań
Blanka: 1.Student w czasie egzaminu odpowiada na 5 pytań. Aby zdać egzamin musi udzielić poprawnej
odpowiedz na co najmniej 3 pytania.
Prawdopodob, że odpowiedź na pojedyczne pytanie jest poprawna wynosi 0,7.
A) Oblicz prawdopodob. że student obleje egzamin.
B) Niech zmienną losową będzie liczba poprawnych odpowiedzi studenta. Wyznacz rozkład tej
zmiennej losowej oraz jej wartość przeciętną
E(X)
2. Wylosowano 5 studentów. Liczba punktów uzyskanych przez nich ze sprawdzianu wynosiła:
25,40,12,38,35
W skali od 0 do 50.
A) Wyznacz wartość przeciętną, medianę oraz odcyhlenie standardowe liczby uzyskanych punków ze
sprawdzianu.
1A)
Drzewkiem chyba bedzie za dużo zabawy, więc mój pomysł aby skorzystać ze schemantu Bernouliego
P(A) − prawdopodob. zdania egzaminu
n=5,k=3,p=0,7
n=5,k=4,p=0,7
n=5,k=5,p=0,7
P(A)=P5(3) + P5(4)+P5(5)
P(O) − prawd oblania
1− P(A)= P(O)
Wynik wyszedł mi 0,16308 − tyle wynosi prawdopodob. że obleje.
Czy tak jest dobrze?
Co do pozostałych proszę o pomoc.
23 kwi 12:38
23 kwi 13:11
Blanka: 2. A)
mediana sprawa prosta
porządkujemy liczby w kolejności rosnącej, wniosek mediana to 35.
Ale wartość przeciętna? Jak obliczyć wartość przeciętną? Czy do tego trzeba całki?
23 kwi 13:15
Blanka: Odchylenie standardowe też już mam, teraz tylko wartość przeciętna została.
23 kwi 13:37
Pytający:
1.
A) Dobrze.
B) Dokładnie tak.
P(0)=(0,3)
5
...
P(5)=(0,7)
5
2.
Wartość przeciętna to po mojemu po prostu średnia arytmetyczna.
23 kwi 14:20
Blanka: Dzięki serdeczne
23 kwi 14:23