Pytający:
Prosić zawsze można.

Jak rozumiem, 0,1 to prawdopodobieństwo tego, że każde jajo z osobna jest uszkodzone. Wtedy:
p=0,9 − prawdopodobieństwo sukcesu (jajo nieuszkodzone)
q=0,1 − prawdopodobieństwo porażki (jajo uszkodzone)
schemat Bernoulliego:
1025
| | |
A) P5(3)= | *(0,9)3*(0,1)2=0,0729 |
| |
B)
x | P(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | |
0 | P5(0)= | (0,9)0(0,1)5=0,00001 |
| |
| | |
1 | P5(1)= | (0,9)1(0,1)4=0,00045 |
| |
| | |
2 | P5(2)= | (0,9)2(0,1)3=0,0081 |
| |
| | |
3 | P5(3)= | (0,9)3(0,1)2=0,0729 |
| |
| | |
4 | P5(4)= | (0,9)4(0,1)1=0,32805 |
| |
| | |
5 | P5(5)= | (0,9)5(0,1)0=0,59049 |
| |
E(X)=0*0,00001+1*0,00045+2*0,0081+3*0,0729+4*0,32805+5*0,59049=4,5