optymalizacja
wojtek: wykaz ze jezeli x+y=6 to x4+y4 ≥162
to jest zadanie za 7pkt na maturze
21 kwi 20:51
Adamm: zrobił to niedawno
Kacper
dla x≠0, y≠0 z nierówności między średnimi
| | x4+y4 | | |x|+|y| | | x+y | |
( |
| )1/4≥ |
| ≥ |
| =3 ⇒ x4+y4≥162 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
nierówność zachodzi również gdy x=0 lub y=0 co można sprawdzić bezpośrednio
21 kwi 21:02
wojtek: a jakoś prościej? bo nie rozumiem tego zapisu
robiłem to tak ze y=6−x i wyiczalem dalej
21 kwi 21:05
Adamm: możesz tak zrobić
policz pochodną
21 kwi 21:06
wojtek: w tym zadaniu mam udowodnić x4+y4 ma byc większe lub równe od 162 to y przyrownuje do x,
wymnazam i licze pochodą funckje minumum lokalnego?
21 kwi 21:11
Adamm: wyznaczasz minimum lokalne, i argumentujesz że jest to również minimum globalne
21 kwi 21:18
Alky: Takie zadanie za 7 pkt ? Dostać coś takiego to jak wygrać życie. Jeśli nie rozumiesz tego
zapisu to może zrozumiesz ten
Ety https://matematykaszkolna.pl/forum/348020.html dosyć prosto wytlumaczone, tylko uprzednio
zapoznaj sie z nierównościami (w tym przypadku miedzy średnia potegowa, a arytmetyczna)
21 kwi 21:18
Adamm: tak, tylko nierówności między średnimi są dla liczb dodatnich, taka argumentacja jest zła
21 kwi 21:20
jc:
Wypukłość, ale o tym uczniowie nie chcą słyszeć.
Można w dwóch krokach.
To akurat jest łatwe do sprawdzenia.
21 kwi 21:25
Alky: Hm, no rozumiem, że tylko dla dodatnich, ale czy jeśli w tym przypadku prawą strone równości
(ze sr arytmetycznej) mamy podaną z góry, a po lewej obie liczby są w parzystej potędze to coś
zmienia ? Chyba i tak zachodzi dla x R
21 kwi 21:25
Alky: nierówności*
21 kwi 21:26
Adamm: Alky, skoro są tylko dla dodatnich, to chyba do czegoś zobowiązuje, co nie?
nie obchodzi mnie czy zachodzi dla ℛ, jak się na to powołujesz, to powinieneś wiedzieć
z czym masz do czynienia
21 kwi 21:27
Adamm: twierdzenie mówi jasno, z twierdzenia to nie wynika
kropka
21 kwi 21:29
Adamm: nie wynika, ale oczywiście bezpośrednio
21 kwi 21:33
wojtek: ale to nie jest poziom rozszerzonej matury, tylko prędzej studiów, bo nigdy nie słyszałem o
czymś taki jak średnia potęgowa
21 kwi 21:34
Krzysiek: hej wszystkim
21 kwi 21:35
Alky: 
No dobra, czilu rozumiem, że jeśli zrobiłbym to w ten sposób to raczej maxa bym nie dostał ( o
ile w ogóle miałbym zaliczone ). Poczytam sobie później coś więcej o wypuklosci, bo ostatnio
coraz częściej cos tu widuje z wypukłości. Ostatecznie pochodna i minimum w tym zadaniu, ale
to i tak chyba nie jest zadanie na 7 pkt
21 kwi 21:35
Adamm: ok, nadaje średnią potęgowym rangę "matura rozszerzona" i na mocy nadanej mi władzy,
to jest poziom matury rozszerzonej
21 kwi 21:36
Alky: Wojtek w podreczniku do klas 2 szkoły średniej jest Srednia Kwadratowa, a srednia kwadratowa to
srednia potegowa stopnia 2
21 kwi 21:37
Adamm: proszę nie argumentować jaki to jest "poziom"
dno totalne
21 kwi 21:38
jc: Powyżej masz szkolny rachunek.
| | x2+y2 | | x+y | |
Spróbuj wykazać nierówność |
| ≥ ( |
| )2. |
| | 2 | | 2 | |
Nierówność ta oznacza, że środek odcinka łączącego dwa punkty paraboli
leży powyżej wykresu paraboli.
21 kwi 21:38
Mila:
Jeżeli masz problem ze średnimi to może tak:
Wykaż, ze jeżeli x+y=6 to x4+y4 ≥162
x, y=6−x
iloczyn składników jest funkcja kwadratową:
f(x)=x*(6−x)
xw=3, ymax=9⇔x*y≤9
(x+y)2=36
x2+y2=36−2*(x*y)≥36−18
x2+y2≥18 /2
x4+2*(xy)2+y4≥324
x4+y4≥324−2*92
x4+y4≥324−162
x4+y4≥162
cnw
==========
21 kwi 21:42
Alky: Czyli ostatecznie mozna w tym zadaniu zastosować nierówność miedzy srednimi, czy nie ?
Rzeczywiscie nie mamy tu tylko liczb dodatnich, ale juz kilka osób proponowało tę metodę.
21 kwi 21:48
Adamm: kilka czyli ile?
ja zastosowałem poprawnie jeśli o mnie mówisz, założyłem że x≠0 oraz y≠0
i nie zastosowałem ich dla x oraz y ale dla |x| oraz |y|
inni ich nie zastosowali, no chyba że Eta którą podlinkowałeś
21 kwi 21:51
Adamm: trochę dziwne by było zresztą, gdybym argumentował przeciwko używaniu średnich,
skoro sam ich użyłem
można, nie chodziło o samo użycie, ale o sposób w jaki się to robi
21 kwi 21:55
Alky: Wliczyłem też Kacpra ktory jesli dobrze pamiętam dzis tego uzyl, choć może tez miał jakieś
założenia, nie sprawdzilem teraz bo jestem na telefonie i mam sredni internet więc chwilę by
to zajęło, no i Mila powiedziała, że "jeśli masz problem ze średnimi to można tak" , co
by wskazywalo na to ,że mozna tu. użyć srednich
21 kwi 21:55
Adamm: Alky
chłopie, ogarnij się
napisałem że można
Kacper nigdzie nie pisał że użył średnich, nierówność jest prawdziwa tak czy siak,
ale ze średnich ona nie wynika, nie bezpośrednio
21 kwi 21:57
Adamm: gdyby napisał "ze średnich potęgowych" czy coś w tym rodzaju, to bym się do tego przyczepił,
ale tak nie było
21 kwi 21:58
Alky: Okej. Teraz klarownie. Dzieki za cierpliwość.
21 kwi 22:01