dowód
cotyniepowiesz98: Wykaż, że jeśli x+y=6 to x4+x2≥162
Próbowałam to zrobić wyznaczając x, ale do niczego sensownego mnie to nie doprowadziło
8 mar 17:57
cotyniepowiesz98: x4 + y4 ≥ 162
oczywiście
8 mar 17:58
olekturbo: y = 6−x
x4 + (6−x)4 >= 162
2x4 − 24 x3 + 216 x2 − 864 x + 1296 >= 162
(x − 3)2 (x2 − 6 x + 63)>=0
c.n.d
8 mar 18:02
Adamm: nie było nigdzie wspomniane że przejścia są równoważne
dowód jest niepoprawny
8 mar 18:07
cotyniepowiesz98: @Adamm a jak Ty byś to zrobił?
8 mar 18:14
Adamm: gdyby było napisane że przejścia są równoważne to wszystko byłoby w porządku
8 mar 18:16
cotyniepowiesz98: Moja nauczycielka mówi, że jeśli dodamy komentarz, że badamy znak różnicy to jest OK.
8 mar 18:17
Eta:
Z nierówności między średnimi potęgową i arytmetyczną:
x
4+y
4≥ 81*2=162
8 mar 20:38