matematykaszkolna.pl
ekstrema wojtek: wykaż ze jezeli x+y=6 to x4+y4≥162 y=6−x mam pytanie powyższe już wykazałem, bo wyszło po podstawieniu i dalszych przekształceniach, że jest tylko jedno miejsce zero =3 potem dałem f(3) do tego x4+(6−x)4 i obliczyłem i wyszlo 164 i to jest dobrze ale jeśli treść by była "zbadaj" i np y=4−x i było by więcej miejsc zerowych np x=2 i x=3 (nie wiem czy faktycznie by tak było nie liczyłem) i jakby f(2)<162 ale f(3) >162 to jaką odpowiedź mam dać? że twierdzenie jest prawdziwe dla x∊<3;) ? czy jak? mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi
21 kwi 17:49
Kacper:
 x4+y4 x+y 
(

)1/4

≥3
 2 2 
 x4+y4 
Zatem

≥81, czyli x4+y4≥162 c.n.w.
 2 
21 kwi 17:57
Adamm: Kacper, jesteś pewny?
21 kwi 17:59
relaa:
 x + y 
... ≥

= 3
 2 
21 kwi 18:01
Adamm: ok, jednak jest ok ale trzeba jakoś tą nierówność uzasadnić, każdy sobie może napisać
21 kwi 18:04
Kacper: Dzięki relaa emotka tak to w automacie się pisze
21 kwi 18:23
Mariusz: To jest nierówność czwartego stopnia i powiązane z nią równanie można jeszcze rozwiązać używając funkcji elementarnych z tym że Metoda algebraiczna wymaga znajomości liczb zespolonych Rozwiązanie równania czwartego stopnia będzie prawdopodobnie wymagało rozwiązania równania trzeciego stopnia O ile rezygnując z wymogu korzystania z metody algebraicznej możesz uniknąć korzystania z liczb zespolonych to rozwiązania równania trzeciego stopnia możesz uniknąć tylko w pewnych szczególnych przypadkach np równanie dwukwadratowe , zwrotne , o pierwiastkach wielokrotnych, gdy jest widoczny jakiś wzór skróconego mnożenia Jeśli chodzi o sposoby na równanie czwartego stopnia to możesz Rozłożyć wielomian na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych a) używając współczynników nieoznaczonych Gdy zdecydujemy się na użycie współczynników nieoznaczonych warto najpierw usunąć wyraz z x3 podstawieniem bądź używając schematu Hornera oraz wydzielić przypadek równania kwadratowego b) sprowadzając wielomian najpierw do postaci różnicy kwadratów Grupujemy wielomian w dwa nawiasy Wielomian w nawiasie z wyrazami x4 oraz x3 sprowadzamy do kwadratu korzystając z wzorów skróconego mnożenia , wielomian w pozostałym nawiasie jest trójmianem kwadratowym więc możemy go sprowadzić do kwadratu porównując jego wyróżnik do zera Podstawieniami sprowadzić do wzorów Vieta dla równania o stopień niższego Użyć funkcji symetrycznych
22 kwi 03:50
22 kwi 15:00
jc: x=3+u y=3−u x4 + y4 = (u+3)4 + (u−3)2 = 2u4 + 12*9 u2 + 162 ≥ 162
22 kwi 15:57