ekstrema
wojtek: wykaż ze jezeli x+y=6 to x4+y4≥162
y=6−x
mam pytanie powyższe już wykazałem, bo wyszło po podstawieniu i dalszych przekształceniach, że
jest tylko jedno miejsce zero =3
potem dałem f(3) do tego x4+(6−x)4 i obliczyłem i wyszlo 164 i to jest dobrze
ale jeśli treść by była "zbadaj" i np y=4−x
i było by więcej miejsc zerowych np x=2 i x=3 (nie wiem czy faktycznie by tak było nie
liczyłem)
i jakby f(2)<162
ale f(3) >162 to jaką odpowiedź mam dać?
że twierdzenie jest prawdziwe dla x∊<3;∞) ? czy jak? mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi
21 kwi 17:49
Kacper:
| | x4+y4 | |
Zatem |
| ≥81, czyli x4+y4≥162 c.n.w. |
| | 2 | |
21 kwi 17:57
Adamm: Kacper, jesteś pewny?
21 kwi 17:59
21 kwi 18:01
Adamm: ok, jednak jest ok
ale trzeba jakoś tą nierówność uzasadnić, każdy sobie może napisać
21 kwi 18:04
Kacper:
Dzięki
relaa 
tak to w automacie się pisze
21 kwi 18:23
Mariusz:
To jest nierówność czwartego stopnia
i powiązane z nią równanie można jeszcze rozwiązać używając funkcji elementarnych z tym że
Metoda algebraiczna wymaga znajomości liczb zespolonych
Rozwiązanie równania czwartego stopnia będzie prawdopodobnie
wymagało rozwiązania równania trzeciego stopnia
O ile rezygnując z wymogu korzystania z metody algebraicznej
możesz uniknąć korzystania z liczb zespolonych to
rozwiązania równania trzeciego stopnia możesz uniknąć tylko w pewnych
szczególnych przypadkach
np równanie dwukwadratowe , zwrotne , o pierwiastkach wielokrotnych,
gdy jest widoczny jakiś wzór skróconego mnożenia
Jeśli chodzi o sposoby na równanie czwartego stopnia to możesz
Rozłożyć wielomian na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
a) używając współczynników nieoznaczonych
Gdy zdecydujemy się na użycie współczynników nieoznaczonych
warto najpierw usunąć wyraz z x3 podstawieniem bądź używając schematu Hornera
oraz wydzielić przypadek równania kwadratowego
b) sprowadzając wielomian najpierw do postaci różnicy kwadratów
Grupujemy wielomian w dwa nawiasy
Wielomian w nawiasie z wyrazami x4 oraz x3 sprowadzamy do kwadratu
korzystając z wzorów skróconego mnożenia , wielomian w pozostałym nawiasie
jest trójmianem kwadratowym więc możemy go sprowadzić do kwadratu porównując
jego wyróżnik do zera
Podstawieniami sprowadzić do wzorów Vieta dla równania o stopień niższego
Użyć funkcji symetrycznych
22 kwi 03:50
22 kwi 15:00
jc:
x=3+u
y=3−u
x4 + y4 = (u+3)4 + (u−3)2 = 2u4 + 12*9 u2 + 162 ≥ 162
22 kwi 15:57