prosze o sprawdzenie
kamilka: ROZWIAZALAM ZADANIE 2x2−3x−2=0
delta wyszla mi 5 x1= −2 x2= 24
czy to koniec zadania czy jeszcze może mi ktoś napisac dalej.
Dziekuje
20 kwi 15:41
Jerzy:
Trzeba zacząć od poczatku.
20 kwi 15:42
Adamm: | | 1 | |
raczek powinno być 2 oraz − |
| |
| | 2 | |
20 kwi 15:44
kamilka: znaczy zle
20 kwi 15:44
Jerzy:
Tzn , nie Δ = 5 , tylko √Δ = 5
Skróć jeszcze x2
20 kwi 15:44
Jerzy:
No i oczywiście znaki.
20 kwi 15:45
kamilka: delta = 5 tak x2=
24 czyli =
12
x1=
−84 wychodzi −2 no ja już nie wiem gdzie błąd
20 kwi 15:56
kamilka: robie zadania dla starszaków i nie ma mi kto napisac
20 kwi 15:57
Adamm: ok, napiszę ci to z litości
2x
2−3x−2=0
Δ=25,
√Δ=5
20 kwi 16:01
jc:
2x2−3x−2 = (2x+1)(x−2)
20 kwi 16:01
kamilka: a już wiem a = 2 b= −3 c =−2 i we wzorze na obliczanie x1 i x2 zmienia się znak jak wstawiamy
czy tak ? bo tu robiłam błąd
20 kwi 16:08
Adamm: https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
ax
2+bx+c=0 gdzie a≠0
| | b | | b2 | | c | |
(x+ |
| )2− |
| + |
| =0 |
| | 2a | | 4a2 | | a | |
| | b | |
ponieważ (x+ |
| )2≥0 to równanie może być spełnione jedynie jeśli b2−4ca≥0 |
| | 2a | |
oznaczając Δ=b
2−4ca oraz zakładając że Δ≥0 dostajemy
| | b | | √Δ | | b | | √Δ | |
x+ |
| = |
| lub x+ |
| =− |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2a | | 2a | |
20 kwi 16:12
kamilka: rozumiem dziekuje pana bardzo podstawiłam do sprawdzenia i się zgadza

a jeśli jest takie
krótkie zadanie x
2=5x to jak piszemy ? i przepraszam ze marudzę bo pewnie macie trudniejsze
zadania i nie chce wam się pisać

a ja to musze napisac
20 kwi 16:20
Adamm: x2=5x
x2−5x=0
x(x−5)=0
x=0 lub x=5
20 kwi 16:22
kamilka: dziekuje bardzo wszystkim i panu Adammowi
20 kwi 16:25
Adamm: jeśli iloczyn jakiś liczb, a oraz b, jest równy 0, a*b=0 to a=0 lub b=0
20 kwi 16:25
jc:
x2=5x. Jedno rozwiązanie jest oczywiste, x=0.
Teraz szukamy x≠0. Dzielimy przez x i mamy x=5.
20 kwi 16:25
Adamm: jc, też tak to robię, ale gdybym od razu napisał odpowiedź to by nie wiedziała o co chodzi
20 kwi 16:26
kamilka: też rozumiem dziekuje
20 kwi 16:30