matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pytanie
QQnio:
https://matematykaszkolna.pl/forum/15492.html
obliczamy miejsca zerowe q(x) " Δ= 4(m+1)2 −4*m(m+2) = 4 √Δ=2 " Mam pytanie odnośnie tej linijki. Dlaczego delta równa się 4?
20 kwi 06:38
Janek191:
Δ = 4*( m
2
+2 m + 1) − 4 m
2
− 8 m = 4 m
2
+ 8 m + 4 − 4 m
2
− 8 m = 4
20 kwi 07:16