Uprość wyrażenie
88888: Witam mam takie wyrażenie do uproszczenia:
| | π | | π | | sin2( |
| +α)−cos2(α− |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| |
ogólnie to wiem o co chodzi ale przez te kwadraty nie wiem jak się za to zabrać
19 kwi 22:09
Zdzisław: wzory skróconego mnożenia→wzory redukcyjne→upraszczanie
19 kwi 22:11
19 kwi 22:12
88888: wszystko tam zrozumiałem oprócz tego przekształcenia:
| cos2α − sin2α | |
| = |
| ctg2α−tg2α | |
| | cos2α*sin2α*(cos2α−sin2α) | |
|
| |
| | cos4α−sin4α | |
ktoś wytłumaczy te czary?
19 kwi 22:43
Mila:
| | sin2α*cos2α*(cos2α−sin2α) | |
= |
| = |
| | cos4α−sin4α | |
| | sin2α*cos2α*(cos2α−sin2α) | |
= |
| = |
| | (cos2α+sin2α)*(cos2α−sin2α) | |
| | sin2α*cos2α | |
= |
| =sin2α*cos2α |
| | 1 | |
19 kwi 22:55
88888: sporo tego jak na jeden podpunkt, dzieki za rozpisanie
19 kwi 23:01