uprosc wyrazenie
gad: uprosc wyrazenie prosze o pomoc :
7 sie 12:01
J:
Sprawdź, czy dobrze przepisałeś licznik ...
7 sie 12:13
gad: | | π | | π | | sin2( |
| +α)−cos2(α− |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
| sory za blad |
| |
7 sie 12:18
pigor: ..., np. tak:
| | cos2α− sin2α | | cos2α*sin2α(cos2α− sin2α) | |
...= |
| = |
| = |
| | ctg2α−tg2α | | cos4α−sin4α | |
| | cos2α*sin2α(cos2α− sin2α) | |
= |
| = |
| | (cos2α−sin2α)(cos2α+sin2α) | |
| | cos2α*sin2α | | 4sin2α*cos2α | |
= |
| = |
| = 14 sin2(2α). ... |
| | 1 | | 4 | |
7 sie 12:33
gad: odpowiedzi: sin2a*cos2a
7 sie 12:34
gad: dobrze jest sory
7 sie 12:36
Kacper: | | π | | π | | π | |
cos(α− |
| )=cos(−( |
| −α))=cos( |
| −α)=sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
na początek
7 sie 12:37
gad: | | π | | π | |
dlaczego pigor tam ci wychodzi z tg2( |
| )−ctg2(a− |
| = ctg 2a−tg 2a  |
| | 2 | | 2 | |
7 sie 12:42
Kacper: | | π | | π | |
tg( |
| +α)=−ctg(α) ⇒ (tg( |
| +α))2=ctg2α |
| | 2 | | 2 | |
Drugie podobnie
7 sie 12:44
gad: kurde dobrze ze juz koncze ten dzial powinni takie czary pisac w regulkach w podrecznikach albo
przy wzorach bo problemow przy tym mnostwo
7 sie 12:46
Kacper: Wzory redukcyjne
7 sie 12:54
gad: nie no to to wiadomo ale to z tym podniesieniem do potegi
7 sie 12:58
pigor: ..., wykładnik potęgi 2 "likwiduje" ewentualne tylko znak minus powstały
z wzorów redukcyjnych, czyli ...

ułatwia ci robotę, gdybyś pomylił się w znakach.
7 sie 13:14