Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (1, 11, 111, ...).
moniq: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (1, 11, 111, ...). Zrobillam czesc tzn rozpisalam ze
wzoru ale nie mam pojecia skad sie bierzze to dalsze przeksztacenie..

pomoże ktos
19 kwi 21:17
19 kwi 21:19
Adamm: S
1=1
S
n=S
n−1+10
n−1+10
n−2+...+1
"rozwijając" mamy
| | 1 | |
Sn= |
| *(1+10+102+103+...+10n−(n+1))= |
| | 9 | |
| | 1 | | 10n+1−1 | | 10n+1−10−9n | |
= |
| *( |
| −(n+1))= |
| |
| | 9 | | 9 | | 81 | |
| | 10n−1−9n | | 10n−1 | | 10n+1−10−9n | |
Sn= |
| + |
| = |
| |
| | 81 | | 9 | | 81 | |
zatem wzór jest poprawny
19 kwi 21:31
moniq: W piątej linijce dlaczego mamy ( n+1)

skąd się wzięło to n
19 kwi 22:18
Adamm: "rozwinąłem" całe wyrażenie
ponieważ mamy tutaj jedynkę to musiałem odjąć dokładnie n
żeby dodać jeszcze 1 na początek, zabrałem zamiast tego n+1
19 kwi 22:24
moniq: Rozumiem co robimy z tą jedynka ale nie widzę tego n... Widzę je tylko w potędze... Dlaczego
mam je odejmować
19 kwi 22:29
jc:
| | 1 | |
1+11+111+1111+11111 = |
| (9 + 99 + 999 + 9999 + 99999)= |
| | 9 | |
| | 1 | |
= |
| (1−1 + 10−1 + 100−1 + 1000−1 + 10000−1 + 100000−1)= |
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 6 | | 1 | | 6 | |
= |
| (111111 − 6) = |
| 999999 − |
| = |
| (1000000 − 1)− |
| |
| | 9 | | 81 | | 9 | | 81 | | 9 | |
| | 10n+1 −1 | | n+1 | |
ogólnie = |
| − |
| |
| | 81 | | 9 | |
Teraz zauważyłem, że Addam napisał prawie to samo.
19 kwi 23:30
Kot: Na jakim poziomie jest to zadanie? To mogloby być na matmie r?
20 kwi 00:51
Mariusz:
a
0=1
a
n=10a
n−1+1
∑
n=1∞a
nx
n=∑
n=1∞10a
n−1x
n+∑
n=1∞x
n
| | x | |
∑n=1∞anxn=10x∑n=1∞an−1xn−1+ |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
∑n=0∞anxn−1=10x∑n=0∞anxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | x | |
(1−10x)∑n=0∞anxn=1+ |
| |
| | 1−x | |
| | 1 | | 1 | 10(1−x)−(1−10x) | |
A(x)= |
| = |
|
| |
| | (1−10x)(1−x) | | 9 | (1−10x)(1−x) | |
| | 1 | | 10 | | 1 | |
A(x)= |
| ( |
| − |
| ) |
| | 9 | | 1−10x | | 1−x | |
| | 1 | |
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to |
| A(x) |
| | 1−x | |
20 kwi 03:47
Adam: Kot na poziomie "myślący"
20 kwi 07:34
Adam: chyba zacznę dzielić zadania na rangi
20 kwi 07:36
Kacper:
Zadanie z jednego ze zbirów, ale na maturę rozszerzoną za trudne, bo zbyt mało osób by je
zrobiło
20 kwi 09:41
Mariusz:
A to nie było to zadanie z dyskretnej ?
20 kwi 10:14
Kacper:
*zbiorów
20 kwi 10:22