dlaczego ten wynik na pole trójkąta jest zły?
bob_budowniczy: nietypowe pytanie, sprawdzałem odpowiedzi do zadania, i natrafiłem się na dwie różne
odpowiedzi, problem jest w tym że nie potrafię odpowiedzieć dlaczego jedna jest zła:
https://matematykaszkolna.pl/forum/99761.html − treść postu pomagacza to zła odpowiedź, wie ktoś dlaczego? tzn co policzył źle
Poprawna odpowiedź to : P = ½ *10 * 8 * ¾ = 5 *6 = 30 [j²], a jemu wyszło 24, co ciekawe we
wszystkich kalkulatorach online też jest 24 a w mojej książce nie ma nawet takiej odpowiedzi
Z góry dzięki za pomoc
19 kwi 09:34
'Leszek: W tresci zadania nie jest napisane , ze to trojkat prostokatny , wiec moze to byc
dowolny trojkat. Czyli trzeba zastosowac wzor P = 0,5*a*b*sin α = 0,5*8*10*0,75 = 30 .
19 kwi 09:42