sinusy i te sprawy..;P
Martaaaaa: Dwa boki trójkata maja dlugosci 8 i 10 cm a sinus kąta zawartego między nimi wynosi
34.Pole tego trójkąta jest równe

prosze wytlumaczyc mi to na ,,chlopski rozum,, bo zdaje poprawke a nigdy nie wiadomo jakie
zadania mi sie ttrafiąą....
16 sie 21:27
pomagacz:
24 = 4x
x = 6
to jest trójkąt prostokątny, z prawa Pitagorasa:
8
2 + 6
2 = 10
2
64 + 36 = 100
100 = 100
a = 6
h = 8
| | ah | | 6 * 8 | |
PΔ = |
| = |
| = 3 * 8 = 24 [j2] |
| | 2 | | 2 | |
17 sie 09:55
pomagacz:
zamiast:
PΔ = 24 [j2]
powinno być:
PΔ = 24 cm2
17 sie 09:56
sushi_ gg6397228:
troche oszukałeś Martę, bo podaleś tangensa a nie sinusa
otwierasz tablice maturalne i masz wzorek :
| | bok1 * bok2 * sinusa kata miedzy tymi bokami | |
pole= |
| |
| | 2 | |
17 sie 10:13
Martaaa: oki dziekuje..
17 sie 19:56