KOSMOS
matura_tużtuż: Jak sie rozwiązuje tego typu równania?
3x2+5x−10=0
19 kwi 00:05
19 kwi 00:06
matura_tużtuż: ale jak licze delte to mi wychodzi Δ=5x
2−4*(−10)*3x
2...
19 kwi 00:08
Eta:
Omg

Naucz się liczyć deltę ( wróć do 2 klasy !
19 kwi 00:09
matura_tużtuż: Nie da sie tego jakoś z Pitagorasa policzyć?
19 kwi 00:10
Eta:
Najprościej "całką krzywoliniową"
19 kwi 00:14
matura_tużtuż: zarty sobie robie oczywiscie
19 kwi 00:15
matura_tużtuż: Ale dzieki za cierpliwosc królowo tego forum − ETO
19 kwi 00:15
Eta:
19 kwi 00:20
Mariusz:
Oczywiście wzorami skróconego mnożenia możesz sprowadzić trójmian kwadratowy
najpierw do postaci kanonicznej a później do iloczynowej
ale możesz to rozwiązać ciekawiej i nieco ogólniej
Mamy układ równań
x
1−x
2=u
Pierwsze równanie przypomina wyróżnik równania kwadratowego
więc przekształcamy je tak aby otrzymać wyróżnik
Wyróżnik funkcji kwadratowej jest funkcją symetryczną
pierwiastków równania więc może być wyrażony
za pomocą współczynników trójmianu kwadratowego
(x
1−x
2)
2=u
2
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=u
2
x
1−x
2=u
Sposób można uogólnić na równania trzeciego i czwartego stopnia
ale nie korzystamy wtedy z wyróżnika tylko z równania rozwiązującego
Przy zapisywaniu układu równań pomocne mogą być własności pierwiastków z jedynki
(ich suma i iloczyn)
Gdy już będziemy mieli równanie rozwiązujące przyda się jakiś algorytm wyrażający
funkcje symetryczne przez funkcje symetryczne podstawowe
aby wyrazić współczynniki równania rozwiązującego przez współczynniki oryginalnego równania
Równanie rozwiązujące jest szóstego stopnia ale łatwo
je sprowadzić do równania kwadratowego w przypadku równań trzeciego stopnia
bądź do równania trzeciego stopnia w przypadku równań czwartego stopnia
19 kwi 01:26
hmm : hahahahahhahahahaahhaha, rozwaliłeś mnie
19 kwi 01:28
5-latek: To znaczy co w tym jest smiesznego ?
Zaloze sie z Toba ze niejeden nauczyciel tego nie wie bo go teraz tego nie naucza .
czy kazdy student Politechniki czy innej uczelni technicznej potrafi rozwiazac rownanie stopni
wyzszych niz 3 ? czy zna metody ich rozwiazywania zna wzory Cardano ?
czy wie co to pierwiastniki i ze juz rownania stopnia piatego nie mozna rozwiazac przez
pierwiastniki ?
sposoby rozwiazywania rownan stopnie drugiego ,trzecie i czwartego prowadza do wzorow na
pierwiastki podanych w postaci skonczonej wyrazen typu
7√2+3√a−31+√5b utworzonych ze znakow pierwiastkow dowolnych stopni i czterech
dzialan na wspolczynnikach rownania (to sa wlasnie pierwiastniki
Zapytam sie Ciebie jeszcze raz .Co w tym jest smiesznego ?
czy to ze pokazal inne podejscie to jest smieszne ?
19 kwi 09:08
sd: Owszem jest to zabawne bo autor wątku co wyraźnie widać robił sobie jaja a znalazł się naiwny
który pisał elaborat po 1 w nocy
i drugi który mu wtóruje. CZYTAJCIE UWAŻNIE POSTY

bo potem produkujecie się na marne
19 kwi 11:46
5-latek: Jasne ze sobie robi jaja . Ja tez to zawazylem .
Tylko male ale . Autor sie pytal czy sa inne sposoby (oczywiscie w zartach ale zapytal wiec
dostal odpowiedz .
Autor tez zapomina o jednej waznej rzeczy .
Otoz niech napisze sobie tak jeszcze ze 3 −4 razy i na maturze nie policzy prawidlowo delty
(bo piszse zle .
19 kwi 11:53
matilc: polecam schemat hornera
19 kwi 11:54
5-latek: Powaznie . Osobiscie go nie lubie bo nie wybacza bledow
Wole dzielenie pisemmne .
19 kwi 12:04
Mariusz:
Trzeba uważać na zerowe współczynniki
Schematu Hornera możemy użyć do
Obliczenia wartości wielomianu w punkcie
Dzielenia wielomianu przez dwumian
Jeżeli zastosujemy go kilkukrotnie to otrzymamy rozkład na sumę potęg dwumianu
Może komuś się to przyda poza tym sposób jest dość ogólny
a i zdaje się że było pytanie
"Nie da sie tego jakoś z Pitagorasa policzyć?"
Otóż z Pitagorasa nie ale korzystając z funkcji symetrycznych to już tak
19 kwi 14:29