Trygonometria
Staś : Oblicz
Tg65°*ctg15°
18 kwi 18:02
Staś : Czy da się to policzyc?
18 kwi 18:24
martex97: odczytaj wartości z tablic matematycznych lub z podrecznika (ostatnie strony)
18 kwi 18:29
Staś : Wiesz chodzi mi zapisanie poprzez np
Tg 15= tg (45−30)
18 kwi 18:30
martex97: tg65o = 2,1445 a ctg15o = 3,7321
18 kwi 18:30
martex97: to albo tg75o powinno być albo ctg25o
18 kwi 18:31
18 kwi 18:31
Staś : Tylko że 65 nie ma jak"ruszyć " ani powiązać z 15 by coś się uproscilo
18 kwi 18:31
martex97: na pewno dobrze przepisałeś przykład
18 kwi 18:31
martex97: ewentualnie funkcje na sumę i różnicę katów
18 kwi 18:32
Staś : Właśnie tak
Sprawdzałem już wielokrotnie
To pisała nauczycielka na kartkach ksero które nam dala
18 kwi 18:32
martex97: o admin podesłał linka do wzorów
18 kwi 18:32
martex97: tzn adamm
18 kwi 18:33
Staś : Gdyby jeszcze pokazał jak sobie z tą 65 poradzić
18 kwi 18:34
Staś : Chyba się nie da rozpisać 65 tak jak 15.
Jeśli ktoś umie poproszę
Na razie zrobię to wstawiając dane tablicowe
18 kwi 18:56
Mila:
Na pewno masz tg750*ctg150
18 kwi 19:03
Staś : No właśnie 65
To na pewno blad nauczycielki
18 kwi 19:06
Mariusz:
tg65°*tg75°
y'=1+y2
y(0)=0
i zastosuj jakąś metodę numeryczną
albo jakieś iteracje Picarda
19 kwi 19:01