,.,.,.
Pełcio: Siemanko

1. Wykaż, że jeżeli boki i promień okręgu wpisanego w trójkąt mają całkowite długości, to obwód
trójkąta jest liczbą parzystą.
2. Znaleźć najmniejszą liczbę k o tej własności, że wśród dowolnych k różnych liczb całkowitych
można wskazać dwie, których różnica sześcianów jest podzielna przez 9.
3. Wykaż, że stosunek promienia okręgu opisanego na trójkącie do promienia okręgu wpisanego w
ten trójkąt jest nie mniejszy niż 2 i równość zachodzi tylko dla trójkąta równobocznego.
4. Wykaż, że na czworokącie opisanym na kole można opisać koło wtedy i tylko wtedy, gdy cięciwy
łączące punkty styczności przeciwległych boków czworokąta z kołem są prostopadłe.
5. Mamy liczby: a≠0, b≠0, c≠0 spełniające warunki:
| | a | | b | | c | | a | | c | | b | |
|
| + |
| + |
| =k oraz |
| + |
| + |
| =l. |
| | b | | c | | a | | c | | b | | a | |
| | a3 | | b3 | | c3 | |
Wyznaczyć za pomocą k i l sumę |
| + |
| + |
| . |
| | b3 | | c3 | | a3 | |
(trzeba podnosić do potęgi 3 obydwa czy istnieje inny sposób

)
Dzięki za każdą podpowiedź

.
18 kwi 17:10
relaa:
Zaraz idę, ale co do 5 to
| | a | | b | | c | | a | | c | | b | |
3( |
| + |
| + |
| )( |
| + |
| + |
| ) + 3. |
| | b | | c | | a | | c | | b | | a | |
Podobne zadanie robiłeś, gdzie był wzór
x
3 + y
3 + z
3 = (x + y + z)(x
2 + y
2 + z
2 − xy − yz − xz) + 3xyz.
18 kwi 17:25
Adamm: 2. a1, a2, ..., ak
mamy takie ai oraz aj że 9|ai3−aj3
weźmy jakieś a
a3=(3n)3=27n3
a3=(3n+1)3=27n3+27n2+9n+1
a3=(3n+2)3=27n3+54n2+36n+8
zatem a3 daje możliwe reszty 0, 1, 8 z dzielenia przez 9
9|ai3−aj3 wtedy i tylko wtedy jeśli ai oraz aj dają takie same reszty z dzielenia przez 3
zatem największa taka liczba to k=4, bo tylko wtedy zawsze znajdzie się 2 takie same reszty
z dzielenia przez 3
18 kwi 17:26
Adamm: największa taka
najmniejsza
18 kwi 17:32
Pełcio: Oo, rzeczywiście relaa, dziękuję.
Dzięki Adamm, rozumiem. Jak to zobaczyłem to myślałem, że to zasada szufladkowa
Dirichleta, ale jednak niekoniecznie.
18 kwi 17:35
Adamm: "bo tylko wtedy zawsze znajdzie się 2 takie same reszty z dzielenia przez 3"
a jednak, zasada szufladkowa się znalazła
18 kwi 17:38
Pełcio: znaczy, no w sumie tak
18 kwi 17:40
18 kwi 18:17
Pełcio: relaa coś robię źlę, nie dochodzę do takiej postaci jak napisałeś. Którego wzoru użyłeś?
Dzięki
Rafal, fajne
18 kwi 18:24
Pełcio: Ok, już wiem [P[relaa]
18 kwi 18:33