18 kwi 09:59
jc: Rozwiązaniem równania ax+by=c jest prosta, nie punkt. Może coś źle wpisałeś?
Przy okazji, nie musisz pisać tylu nawiasów.
(2 + I)*x/(3 − I) + ((4 − I)/(3 − I))2*y = 1 + i
Przyjmuje się następującą kolejność działań:
potęgowanie, silnia
mnożenie, dzielenie
dodawanie, odejmowanie
18 kwi 10:22
behroror: nauczyciel mowil mi , ze rozwiazaniem nie będzie prosta, a punkt
18 kwi 10:30
jc: Dobrze mówił, nie zwróciłem uwagi na to, że x,y ∊ R.
x (2+i)/(3−i) + y [(4−i)/(3−i)]
2 = 1+i
x (2+i)(3−i) + y (4−i)
2 = (1+i)(3−i)
2
x(7+i) + y (15−8i) = (1+i)(8−6i) = 14 + 2i
7x + 15y = 14
x − 8y = 2
y=0, x=2
Dobrze policzyłeś
18 kwi 10:52
jc: Wolfram podał wszystkie zespolone rozwiązania.
18 kwi 10:54
behroror: Dzięki. Sprawdziłem rownież w Matlabie, wyszło tak samo − jedyny błąd to był zapis ostatniego i
jako małe 'i', a nie jako duże 'I'
18 kwi 10:56
behroror: W wolframie nie uwzględniłem, że x,y ∊ R
18 kwi 10:57
18 kwi 10:58