Dowód
Lubięliczyć: x4−2x3−2x2+9>0 Udowodnij dla x⊂R
17 kwi 14:16
Kacper:
x
4−2x
3−2x
2+9=(x−2)
2(x
2+2x+2)+1≥1>0 c.n.u
17 kwi 14:30
Jerzy:
Można też udowodnić rachunkiem różniczkowym:
1) Granice w +∞ i w − ∞
2) Minima lokalne dodatnie.
17 kwi 14:34
17 kwi 14:46
Alky: Kacper tak swoją drogą co do Twojego rozwiązania.
Ja robiąc to (chyba) tak jak Ty (bo ta 9 aż się prosi na rozłożenie na 8 +1, a potem coś ze
wzorami skróconego skrócenia czy grupowaniem wyrażeń) przebrnąłem przez
x4−2x3−2x2+9>0
x4−2x3−2x2+8+1>0
x3(x−2)−2(x2−4)+1>0
(x−2)(x3−2x−4)+1>0
Teraz widząc, że (x3−2x−4) ma pierwiastek x=2 Horner i z tego dopiero ostatecznie dostałem
(x−2)2(x2+2x+2)+1>0
Pytanie, czy można sobie to było jakoś fajnie pogrupować na początku, żeby bez liczenia dostać
tą ostateczną postać, czy też przeszedłeś przez wielomian (x3−2x−4) ?
17 kwi 15:11
Rafal: Można też rozważyć pomnożenie tej nierówności stronami przez 2 (co jest dość często spotykanym
zabiegiem). Mamy wówczas:
2x4−4x3−4x2+18>0
(x4−4x3+4x2)+(x4−8x2+16)+2>0
(x2−2x)2+(x2−4)2+2>0
17 kwi 16:34
Mariusz:
{Aby sprowadzić wielomian do postaci iloczynu dwóch trójmianów
grupujemy wyrazy w dwa nawiasy w pierwszym mamy wyrazy z x
4 oraz x
3
a w drugim trójmian kwadratowy
Wielomian w nawiasie z wyrazami x
4 oraz x
3 uzupełniamy do kwadratu
korzystając z wzorów skróconego mnożenia natomiast trójmian kwadratowy
sprowadzamy do kwadratu korzystając z wyróżnika
Trójmian kwadratowy jest kwadratem gdy jego wyróżnik jest równy zero
Gdy policzysz wyróżnik od razu może okazać się że nie jest on równy zero
trzeba więc wprowadzić nową niewiadomą aby uzależnić od niej wartość wyróżnika
Nową niewiadomą wprowadzasz tak aby wielomian w nawiasie z wyrazami x
4 oraz x
3
nadal był kwadratem − znowu korzystasz z wzorów skróconego mnożenia}
x
4−2x
3−2x
2+9
x
4−2x
3+x
2−3x
2+9
(x
2−x)
2−(3x
2−9)
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y+3)x2−yx+ |
| −9) |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
(y
2−36)(y+3)−y
2=0
(y
3+3y
2−36y−108)−y
2=0
y
3+2y
2−36y−108=0
1 2 −36 −108
−2/3 1 4/3 −332/9 −2252/27
−2/3 1 2/3 −112/3
−2/3 1 0
1
Z ostatniego dzielenia otrzymujemy 0 reszty 1
Reszty tych dzieleń to współczynniki rozkładu na sumę potęg dwumianu
| | 2 | | 112 | | 2 | | 2252 | |
(y+ |
| )3− |
| (y+ |
| )− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
z=u+v
| | 112 | | 2252 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 112 | | 2252 | |
u3+v3+3u2v+3uv2− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 2252 | | 112 | |
u3+v3− |
| +3uv(u+v)− |
| (u+v)=0 |
| | 27 | | 3 | |
| | 2252 | | 112 | |
u3+v3− |
| +(u+v)(3uv− |
| )=0 {u+v=z dlatego wybieram ten drugi czynnik} |
| | 27 | | 3 | |
Ten układ równań to wzory Viete
| | 2252 | | 1404928 | |
t2− |
| t+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 1126 | | 137052 | |
(t− |
| )2+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 1126−√137052i | | 1126+√137052i | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√1126−√137052i+3√1126+√137052i−2) |
| | 3 | |
Teraz wielomian czwartego stopnia powinien być zapisany w postaci różnicy kwadratów
Po skorzystaniu z wzoru skróconego mnożenia otrzymujemy
iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y+3)x2−yx+ |
| −9) |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y | |
(x2−x+ |
| )2−(√y+3)2(x− |
| )2 |
| | 2 | | 2(y+3) | |
| | y | | y | |
(x2−x+ |
| )2−(√y+3x− |
| )2 |
| | 2 | | 2√y+3 | |
| | y | | y | | y | | y | |
(x2−(1−√y+3)x+ |
| − |
| )(x2−(1+√y+3)x+ |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2√y+3 | | 2 | | 2√y+3 | |
Teraz sprawdzamy wyróżniki tych trójmianów kwadratowych
17 kwi 18:29