Wytłumaczy ktoś, bo nie wiem jak się za to zabrać? :/
sabina3531: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 2x2+4x−1 w przedziale <−2,2>
15 kwi 14:05
===:
zauważ, że xw wierzchołka (minimum) należy do przedziału.
a potem:
f(−2)=
f(2)=
i odpowiedź gotowa
15 kwi 14:09
Jerzy:
Ponieważ wierzchołek należy do przedziału, więc liczysz:
f(−1)
f(−2)
f(2)
i wybierasz skrajne wartości.
15 kwi 14:10
15 kwi 14:39
sabina3531: Czyli dobrze rozumiem,że y minimalne wynosi −3, a maksymalne 15?
15 kwi 16:04
Jerzy:
Dobrze.
15 kwi 16:05
sabina3531: Czyli −2 z przedziału nie bierze się pod uwagę bo nie należy do funkcji, tak?
15 kwi 16:07