matematykaszkolna.pl
dfhdshsg bernoulie: czesc, zastanawiam sie jak obliczyc prawdopodobienstwo zajscia zdarzenia: podczas 20 rzutów monetą trafię co najmniej 7 orłów z rzędu.
14 kwi 22:14
bernoulie: jak ktos chce pomoc to nie marnujcie swojego czasu na rozpisywanie sie, dzieki, krotka odp wystarczy
14 kwi 22:21
Adamm:

nawias
20
nawias
nawias
7
nawias

nawias
20
nawias
nawias
8
nawias

nawias
20
nawias
nawias
20
nawias

(1/2)20+
(1/2)20+...+
(1/2)20

14 kwi 22:24
Mila: Hmm.
14 kwi 22:52
Adamm: z rzędu, źle jest
14 kwi 22:58
bernoulie: no jednak pozwole sobie o dopytanie
nawias
20
nawias
nawias
7
nawias

− ilość możliwości wybrania 7 elementów z 20−sto elementowego zbioru.

zatem jest ich 77520. no ale ta liczba nie zawiera tylko 7 elementów w rzędzie, znajduja się w niej "rozsypane". dlaczego to niby mnożymy przez (1/2)20?
14 kwi 22:58
Mila: Dla mnie problem polega na tym , że nie wiem,czy "co najmniej 7 razy z rzędu" obejmuje też sytuacje takie np. (O,O,O,O,O,O,O,R,O,O,R,O,O,R,O,R,O,O,O,O) czy to ma być tak: (OOOOOOORRRR..R) lub (ROOOOOOORRRR,,R), (RR,......OOOOOOO) Podobnie dla 8 razy z rzędu: (OOOOOOOORR...RR) itd. Piszesz, aby się nie rozpisywać. No to jaką masz dokładnie treść?
14 kwi 23:17
Mila: W zadaniu: Oblicz prawdopodobieństwo, że przy 10 rzutach monetą orzeł pojawi się kolejno co najmniej 5 razy. Odp.
7 

64 
14 kwi 23:26
bernoulie: mialem na mysli jaka kolwiek kombinacje w ktorej wystopi rzad 5. tak Pani/ Panie Mileno, to prawidłowa odpowiedź. Piszę aby się nie rozpisywać bo jestem świadom że powinienem sam do tego dojść niż marnować wasz cenny czas jakkolwiek czasem ze względu na ograniczenia czasowe oraz chęć szybszego otrzymania odpowiedzi zadaje takie pytania na waszym forum i zdarza sie ze czuje sie nieco glupio jak ktos wewali mi dluga odpowiedz ze wzorami joko ze zdaje sobie sprawe iz zajelo to kilka minut, lub moze troche dluzej. ta odpowiedz prosciej jest zapisana w postaci 112/1024, potem nad tym pomysle jak to zrobic. dzieki serdeczne za poswiecony mi czas i pomoc
15 kwi 10:09
Mila: Tak− 112 możliwości. W przypadku 20 rzutów i co najmniej 7 orłów pod rząd będzie sporo liczenia, chyba, że jest jakiś sprytny sposób. Jeśli policzysz, to napisz swój wynik. Też policzę , gdy upiekę ciasto.
15 kwi 15:21
bernoulie: dobra poddaje sie, jak to policzyłaś?ja wiem ze 112 skad inąd
15 kwi 18:39
Mila: Chodzi Ci o zadanie z 10 rzutami?
15 kwi 20:29
bernoulie: nie, nie nadążam, ja to już dawno mam wypisane i zapisane w mc office w formie listy, potem klikam szukaj 00000 i wyskakuja wszystkie podswietlone na zolto a w rubryce liczba 113. nie ja myślałem, że jakieś konkretne obliczenia zrobiłaś, zanim ja się tego nauczę i dojde jak zrobić prawidłowe obliczenia, to szybciej mi zejdzie jak wytypuje wszystkie 1 mln kombinacji dla 20 rzutów na komputerze. dzieki za pomoc.
15 kwi 21:13