Trygonometria
Kam: Nie rozumiem pewnego zagadnienia: wzory mówią, że sin(−α)= − sinα i dalej np. sin(−300)=
−sin300

Próbuję sobie to wyobrazić w układzie współrzędnych. Kąt −300 rysowany zgodnie z ruchem
wskazówek zegara znalazłby się w pierwszej ćwiartce, czyli sinus dodatni. Na czym polega błąd?
Proszę o pomoc
14 kwi 11:51
Jerzy:
Kąt zakreśla się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.
14 kwi 11:52
Kam: Ale ujemny?
14 kwi 11:53
'Leszek: Najlepiej popatrz na wykresy funkcji y = sin x oraz y = cos x i zrozumiesz problem
parzystosci i nieparzystosci funkcjii !
14 kwi 11:54
14 kwi 11:55
Jerzy:
W przeciwną , czyli ruchome ramię zatrzyma się na 600
sin(−300) = −sin300o = −sin60o
14 kwi 11:55
Jerzy:
Pomyłka ... sin(−300) = −sin300 = sin60
14 kwi 12:00
KKrzysiek: Sin(2pi− 2pi/3) = −sin(2pi/3)= sin(pi−pi/3)= sin(pi/3)= sin(60*)
16 kwi 01:45