darqs: Obliczyć pochodną z:
y=√x3-2
proszę także o napisanie wzoru z jakiego muszę to obliczyć lub zasadę.
9 lis 22:03
Jakub: Pochodna funkcji składanej:
Na początku liczysz pochodną pierwiastka, a następnie x
3-2
y' = (
√x3-2)' = ( 1/2
√x3-2) * (3x
2) = 2x
2 / 2
√x3-2
Pochodną pierwiastka masz tutaj
359
9 lis 22:07
Jakub: Pomyłka. W ostatnim wyniku nie powinno być 2x2 tylko 3x2
9 lis 22:08
Basia: √x6+2lnx+3ex
29 sty 13:09
robert: √2x
13 lut 13:23
Paweł: Do Basia:
1/√x6 +2lnx+3ex * (6x5 +2/X +3ex)
13 lut 22:30
julita: pochodna z funkcji
√cos(lnx2)
1 lut 22:43
tomek: 8√3
16 lut 11:02
ela: pochodna 6√3x
16 lut 11:03
Mickej: w pawła pochodnej brakuje 2 w mianowniku
16 lut 11:19
michal: ∫dx/√2x−9
3 sty 02:42
Jola: 2√2x
26 sty 21:06