matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
Olka i Piotrek:
Boki trójkąta mają długość 5,5,8 zatem promień okręgu opisanego ma długość
25
A.
6
25
B.
3
25
C.
2
25
D.
1
13 kwi 19:31
5-latek:
Poicz pole trojkata ze wzoru Herona
a*b*c
R=
i po zawodach
4P
13 kwi 19:37
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
13 kwi 19:42
Olka i Piotrek:
Okey
13 kwi 19:52
5-latek:
Nie OK tylko policz tutaj obwod L = a+b+c= 5+5+8=18
1
p=
L= 0,5*18=9
2
Teraz licz pole trojkata ze wzoru
13 kwi 19:57
Olka i Piotrek:
Ja zrobiłam inaczej
13 kwi 19:59
Mila:
Z tw. Pitagorasa w ΔCDB: h=3
1
P
ΔABC
=
*8*3=12
2
a*b*c
=P
4R
5*5*8
=12
4R
50
=12
R
50=12R
50
25
R=
=
12
6
13 kwi 20:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick