pochodna
Maryla27: Czy pochodna
13 kwi 14:02
13 kwi 14:05
13 kwi 14:07
Adamm: a kto ci powiedział że możesz go zastosować?
tam nie ma x, tam jest 2x−7
13 kwi 14:08
Maryla27: Myślałam, że x to liczba podpierwiastkowa. Nie rozumiem tych pochodnych.
Jaki wzór tutaj zastosować?
13 kwi 14:10
13 kwi 14:10
wilczor: | | 1 | | 2 | |
Chodzi o to, że pochodną jestt |
| * (2x−7)'= |
| |
| | 2√2x−7 | | 2√2x−7 | |
13 kwi 14:11
Maryla27:
czyli wzór na pochodne złożone [f(y)]' = f' y'
y=2x−7 ?
13 kwi 14:14
Maryla27: Nie rozumiem dlaczego y = 2x−7 .
13 kwi 14:15
Jerzy:
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x)
13 kwi 14:15
Jerzy:
Tutaj: f(x) = √g(x) , gdzie: g(x) = 2x − 7
13 kwi 14:16
Adamm: to nie tak że y musi być równe 2x−7
ten twój "y" wybierasz sama
równie dobrze możesz liczyć z definicji, ale tak wcale nie jest wygodniej
13 kwi 14:16
Maryla27: Dziękuję bardzo.
13 kwi 14:18
Mariusz:
Tak to jest jeśli nie chcemy liczyć korzystając z granicy tylko z wzorków
Korzystając z tej granicy możemy także wyprowadzić wzorki
13 kwi 18:43