wektory
StrasznyNieogar: Witam, proszę o pomoc z tym zadaniem:
Każdy z wektorów u i w ma dodatnie współrzędne i długość 10. Wektor u jest prostopadły do
| | 7 | |
prostej 3x + 4y − 8 = 0, a wektor w jest równoległy do prostej y = |
| x + 4 . Wyznacz |
| | 24 | |
długośc wektora (u+w)
Wektor u jest prostopadły do prostej więc może to być [−4k; 3k] ? Ale miały być dodatnie
współrzednę więc chyba coś nie tak, ogólnie to nie mam pojęcia jak zacząć
12 kwi 20:59
Adamm: raczej <3k; 4k> gdzie k jest różne od zera
12 kwi 21:04
Adamm:
12 kwi 21:05
Adamm: <24p; 7p> to będzie drugi z nich
12 kwi 21:10
Adamm: y=ax+b
| | Δy | | ak | |
również wektor <k; ak> jest w tym kierunku ponieważ |
| = |
| =a |
| | Δx | | k | |
12 kwi 21:12
StrasznyNieogar: Aha przekształciłem do kierunkowej i lepiej to widzę.
Przy współczynniku a 3/4 mam spadek lub wzrost 4 po x−ach i 3 po y−ach ?
12 kwi 21:14
Adamm: przy Δx=4 masz Δy=3, tak
12 kwi 21:16
12 kwi 21:16
StrasznyNieogar: Dzięki bardzo
12 kwi 21:26