wektory
xyz: Każdy z wektorów u i w ma dodatnie współrzędne i dlugość 10. Wektor u jest prostopadły do
prostej 3x + 4y = 0, a wektor w jest równoległy do prostej y = 724x + 4. Wyznacz długość
wektora u + w
4 kwi 15:20
Janek191:

Początek :
→
u = [ 3a, 4 a] oraz
√ 9 a2 + 16 a2 = 10 ⇒
√25 a2 = 10 ⇒ 5 a = 10 ⇒ a = 2
zatem
→
u = [ 6 , 8 ]
=========
4 kwi 15:29
Janek191:
| | 7 | |
Tam jest y = |
| x + 4 ? |
| | 24 | |
4 kwi 15:38
Janek191:
→
w = [ 24 b , 7 b ] oraz √ 576 b2 + 49 b2 = 10 ⇒ √625 b2 = 10 ⇒ 25 b = 10 ⇒ b = 0,4
zatem
→
w = [ 9,6 ; 2,8 ]
i dlatego
→ →
u + w = [ 6, 8 ] + [ 9,6 ; 2,8 ] = [ 15,6 ; 10,8]
→ →
I u + w I = √ (15,6)2 + (10,8)2 = √ 243,36 + 116,64 = √360 = 6√10
4 kwi 15:47
xyz: dziękuję bardzo!
4 kwi 16:06