trygonometria
ewa: Wykaż, że jeśli a i b są kątami trójkąta takimi, że sin2 α−sin2β=sin (α−β), to trójkąt jest
równoramienny lub prostokątny
12 kwi 19:46
Adamm: sin(α−β)=2sin([α−β]/2)cos([α−β]/2)
sin2α−sin2β=(sinα+sinβ)(sinα−sinβ)=
=4sin([α+β]/2)sin([α−β]/2)cos([α+β]/2)cos([α−β]/2)
4sin([α+β]/2)sin([α−β]/2)cos([α+β]/2)cos([α−β]/2)=2sin([α−β]/2)cos([α−β]/2)
sin([α−β]/2)=0 lub cos([α−β]/2)=0 lub 2sin([α+β]/2)cos([α+β]/2)=1
sin([α−β]/2)=0 lub cos([α−β]/2)=0 lub sin(α+β)=1
12 kwi 19:51
Adamm: sin([α−β]/2)=0 ⇒ α=β czyli trójkąt równoramienny
cos([α−β]/2)=0 ⇒ α=π+β co jest niemożliwe dla trójkątów (każdy kąt musi być między 0 a π)
sin(α+β)=1 ⇒ α=π/2−β a wtedy trójkąt jest po prostu prostokątny
12 kwi 19:59
ewa: nie bardzo wiem skad wziął się zapis zaczynajacy sie na 4 sin....
12 kwi 21:08
12 kwi 21:09
ewa: ok a dlaczego opuszczamy cos ?
12 kwi 21:20
Adamm: nie opuszczamy
mnożenie jest przemienne
12 kwi 21:23
ewa: ok juz wiem.... dzieki
12 kwi 21:28