wektory - pomocy
kladixx9:

1. funkcja f ma wzór f(x) = −5x+1
A) napisz wzór funkcji g, której wykres jest obrazem f w symetrii względem OX
B) napisz wzór funkcji n, której wykres jest obrazem f w symetrii względem OY
C) naszkicuj wykres funkcji y = f(x+2)−3
2. Dokonując odpowiedniego przesunięcia narysuj wykres funkcji y = 2(x+3)
2−2
3. Napisz wzór funkcji, która powstala w wyniku przesunięcia wykresu funkcji y = 4x
2−2x+6
o 4 jednostki w prawo i o 1 w górę. Wynik doprowadź do postaci y = ax
2+bx+c
Kompletnie tego nie rozumiem, jeśli ktoś mi mógłby w miarę sensownie wytłumaczyć to byłabym
wdzięczna
11 kwi 22:27
11 kwi 22:37
kladixx9: gdybym odrobinę to rozumiała to myślę, że bym to zrobiła, a nie rozumiem z tego kompletnie
niczego.
11 kwi 22:41
11 kwi 22:42
kladixx9: jeśli dobrze rozumiem to w 1 zadaniu:
A) g(x) = 5x+1
B) n(x) = −5x−1
11 kwi 22:46
Adamm: skoro funkcja g jest obrazem f w symetrii względem osi x to zgodnie z tym co jest
napisane w linku który ci podałem g(x)=−f(x)
zatem g(x)=−(−5x+1)=5x−1
i tak dalej
11 kwi 22:49
kladixx9: Okej, czyli wg osi OX mamy ''−'' przed całym wzorem, czyli zmieniamy znak na przeciwe, a w osi
OY mamy ''−'' tylko przed samym x, czyli w pkt b) będzie samo 5x+1
11 kwi 22:55
Adamm: tak, dokładnie
11 kwi 22:56
11 kwi 22:57
kladixx9: Okej, dziękuje bardzo, mam nadzieje, że jakoś mi pójdzie
11 kwi 23:01