prawd
sfsfa: 1−x= prawd min 7 sukcesow w 26 probach
czy jest to poprawny wzor?
dziekuje
11 kwi 22:08
sfsfa: p7*
11 kwi 22:12
sfsfa: ej naprawde potrzebuje waszej pomocy.
jezeli wzor na prawd co najmniej 1 sukcesu jest wyrazony wzorem:
to jak zapisac wzór na prawd co najmniej 2 sukcesow?
−−−−−−−−−−−−
| | | |
już łapię to tam u gory powinno byc chyba |  ? |
| | |
11 kwi 22:38
Pytający:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
Zdarzenie przeciwne do "co najmniej 1 sukces" to "dokładnie 0 sukcesów", dlatego:
| | | |
P(co najmniej 1 sukces)=1−P(dokładnie 0 sukcesów)=1− | p0(1−p)n |
| | |
Zdarzenie przeciwne do "co najmniej 2 sukcesy" to "dokładnie 0 sukcesów lub dokładnie 1
sukces", dlatego:
P(co najmniej 2 sukcesy)=1−(P(dokładnie 0 sukcesów)+P(dokładnie 1 sukces))=
Generalizując dla k,n∊ℕ, 0≤k≤n:
P(co najmniej k sukcesów)=1−(P(dokładnie 0 sukcesów)+...+P(dokładnie k−1 sukcesów))=
| | | |
=1−∑(i=0 do k−1)( | pi(1−p)n−i) |
| | |
11 kwi 22:53
Safass: Dziekuje p. Pytajacy
12 kwi 14:14