matematykaszkolna.pl
Równiania bezendu: 5−latek jesteś może? Posiadasz w swojej kolekcji opracowań matematycznych równania różniczkowe?
11 kwi 17:06
Benny: @bezendu szukasz czegoś konkretnego z równań?
11 kwi 17:11
Tadeusz: pięciolatki miały rekolekcje i dopiero teraz poszły na leżakowanie emotka
11 kwi 17:11
bezendu: Benny równania różniczkowe drugiego rzędu najbardziej mnie obchodzą, ale ogólnie równania różniczkowe chciałbym powtórzyć bo zbliża się kolokwium.
11 kwi 17:18
Benny: Może zaraz Mariusz się pojawi emotka
11 kwi 17:28
5-latek: Wlasnie wypiły teraz butelke z kaszka manna emotka bezendu poszlo .
11 kwi 18:14
bezendu: Dziękuję emotka
11 kwi 18:50
Mariusz: Skrypt Niedoby Skrypt Szlęka Łanowego Przybylaka Skrypt Gewerta Skoczylasa Nikliborc Z zagranicznych Matwiejew N.M. − Metody całkowania równań różniczkowych zwyczajnych Stiepanow W W Kurs równań różniczkowych Zbiory zadań Filippow A F zbiór zadań z równań różniczkowych Krysicki Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach Spis tematów Równania różniczkowe 1. Równanie o rozdzielonych zmiennych 2. Równanie jednorodne 3. Równanie liniowe pierwszego rzędu 4. Równanie Bernoulliego 5. Równanie Riccatiego 6. Równanie zupełne , czynnik całkujący 7. Równanie Lagrange 8. Równania drugiego rzędu sprowadzalne do równań pierwszego rzędu 9. Równania różniczkowe liniowe wyższych rzędów o stałych współczynnikach 10. Równanie Eulera 11. Obniżanie rzędu równania liniowego 12. Wariacja stałych (rozwiązywanie równań liniowych niejednorodnego) 13. Układy równań różniczkowych a) Metoda eliminacji b) Metoda Eulera (wartości i wektory własne) c) Wariacja stałych (rozwiązanie układu równań liniowych niejednorodych) 14. Rachunek operatorowy (przekształcenie Laplace’a) Całkowanie równań różniczkowych (liniowych) szeregami (podstawienie szeregu potęgowego, metoda Frobeniusa) Podstawienie sprowadzające równanie liniowe drugiego rzędu do Riccatiego y(t)=e∫u(t)dt Podstawienie sprowadzające równanie Riccatiego do liniowego drugiego rzędu u(t)=e−∫p(t)y(t)dt
11 kwi 19:02
Kacper: emotka
11 kwi 19:06
bezendu: Mariusz od czwartku zaczynamy działanie, ok?
11 kwi 19:06
Mariusz: ok
11 kwi 19:25
Mariusz: Zobaczymy co z tego wyjdzie jakiś czas temu próbowałem pokazać zefowi jak liczyć całki nieoznaczone ale przestał reagować ? Jak ci idzie z całkowaniem ? Co pamiętasz z algebry liniowej ?
11 kwi 19:30
bezendu: Mariusz ja jestem na 3 roku. Algebra, Analiza 1 oraz Analiza 2 zaliczone na 5,0 Z Algebry liniowej to chyba wystarczy rozkład na ułamki proste i tyle?
11 kwi 19:36
Adamm: musisz umieć sprawdzić czy funkcje są liniowo niezależne, do układów równań różniczkowych
11 kwi 19:37
bezendu: Układy równań też umiem, Cromera, Gaussa. Ale czy to będzie potrzebne?
11 kwi 19:40
Adamm: a potrafisz liczyć Wrońskian ? to będzie potrzebne
11 kwi 19:46
Mariusz: Liczby zespolone przydatne do rozkładu wielomianu na czynniki Wielomiany m in dzielenie wielomianów z resztą , NWD wielomianów , rozkład wielomianu na czynniki Rachunek macierzowy dodawanie, odejmowanie,mnożenie macierzy eliminacja Gaussa,wyznacznik,rząd macierzy,macierz odwrotna Twierdzenie Kroneckera Capellego (liczba rozwiązań układu równań liniowych) Rozwiązywanie układów równań liniowych metoda Cramera , eliminacja Gaussa, mnożenie przez macierz odwrotną, jakiś rozkład np LU Do równań różniczkowych oprócz tego co jest potrzebne do rozkładu na sumę ułamków prostych przydatne będzie jeszcze Wartości i wektory własne Rozkłady macierzy takie jak diagonalizacja czy rozkład Jordana Obliczanie eksponenty macierzy
11 kwi 19:49
Mariusz: Wrońskian jest na algebrze ?
11 kwi 19:50
Adamm: nie mam pojęcia, uczę się sam, mówiłem to już wiele razy
11 kwi 19:53
Mariusz: Jeżeli masz całki szczególne równania liniowego to zapisujesz je w pierwszym wierszu macierzy W kolejnych wierszach wypisujesz pochodne tych całek szczególnych Postępujesz tak aż otrzymasz macierz kwadratową Gdy będziesz miał macierz kwadratową to liczysz jej wyznacznik W przypadku układu równań funkcje wektorowe będące całkami szczególnymi układu równań zapisujesz jako kolumny macierzy Wrońskian przydaje się też przy uzmiennianiu stałych no ale może po kolei
11 kwi 20:02
bezendu: Mariusz ja to wszystko miałem co wypisałeś Jedynie to tego nie pamiętam albo nie miałem "Wartości i wektory własne" Ale zostawmy ten temat do czwartku.
11 kwi 20:14
Mariusz: Adam jeśli chodzi o algebrę liniową to co wymieniłem powinno ci wystarczyć Przy całkowaniu nie ograniczaj się do tzw całek elementarnych np Γ , funkcja błędu Przy całkowaniu równań różniczkowych szeregami dostaniesz równania rekurencyjne np liniowe o współczynnikach wymiernych (będących funkcjami wymiernymi)
11 kwi 20:17
5-latek: bezendu sprawdz poczte . Wyslalem Ci jeszcze dwa pdfy
11 kwi 20:58
bezendu: 5−latek tak widziałem, dziękuję emotka
11 kwi 21:05
daras: 102 równania różniczkowe z pełnymi rozwiazaniami z Biblioteczki opracowań..
11 kwi 22:05
bezendu: daras widziałem już to. emotka
12 kwi 00:33
KKrzysiek: 5−latek też bym prosił o te opracowania do równań różniczkowych, jest szansa byś mi je wysłał przez e−mail?
12 kwi 06:42
daras: a 107 r−ń różniczkowych wyższych rzędów też widziałeś ?
12 kwi 11:54
5-latek: Podaj go to Ci wysle
12 kwi 19:15
KKrzysiek: dioksodiazotandisodu@gmail.com
12 kwi 21:40
bezendu: daras nie słyszałem.
12 kwi 21:49
5-latek: KKrzysiek poszlo
12 kwi 22:25
KKrzysiek: 5−latek, nic nie przyszło
12 kwi 22:37
5-latek: Bos taki wymyslil adres i pewnie zle wpisalem Wysle jeszcze raz za chwile
12 kwi 22:40
KKrzysiek: lepiej jest go skopiować niż przepisywać D I O K S O D I A Z O T A N D I S O D U
12 kwi 22:42
KKrzysiek: doszło, dzięki emotka
12 kwi 22:54
5-latek: czy teraz doszlo ?
12 kwi 22:54
5-latek: To sie ciesze emotka
12 kwi 22:55
Mariusz: bezendu miałeś takie coś det(A−λI)=0 (A−λjI)kv=0 gdzie k to krotność pierwiastka równania wielomianowego powstałego z równania det(A−λI)=0
13 kwi 12:47
Mariusz: https://matematykaszkolna.pl/forum/333959.html Tu masz próbkę pomocy jc
13 kwi 19:12
Benny: Wronskianu nie ma na algebrze.
14 kwi 17:16
Mariusz: Z Algebry oprócz tego co jest potrzebne do rozkładu na sumę ułamków prostych proponuję jeszcze wartości własne,uogólnione wektory własne oraz jakieś rozkłady z nimi związane przypomnieć Równanie liniowe rzędu większego niż jeden można zapisać w postaci równoważnego układu równań , co się przydaje np w metodach numerycznych a w przypadku stałych współczynników pozwala rozwiązać je metodami algebraicznymi
14 kwi 20:20
bezendu: Ogarniam póki co zmienne rozdzielne.
14 kwi 22:02
Mariusz: Równanie liniowe pierwszego rzędu można sprowadzić do pochodnej iloczynu ale zanim do niego przejdziesz poćwicz równania sprowadzalne do równań o rozdzielonych zmiennych np równania jednorodne
14 kwi 23:47
Mariusz: (x+2y)dx−xdy=0 (y2−2xy)dx+x2dy=0 (x2+y2)y'=2xy Możesz je sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych Jakie zastosowałbyś podstawienie ?
14 kwi 23:52