Równiania
bezendu:
5−latek jesteś może?
Posiadasz w swojej kolekcji opracowań matematycznych równania różniczkowe?
11 kwi 17:06
Benny: @bezendu szukasz czegoś konkretnego z równań?
11 kwi 17:11
Tadeusz:
pięciolatki miały rekolekcje i dopiero teraz poszły na leżakowanie
11 kwi 17:11
bezendu:
Benny równania różniczkowe drugiego rzędu najbardziej mnie obchodzą, ale ogólnie równania
różniczkowe chciałbym powtórzyć bo zbliża się kolokwium.
11 kwi 17:18
Benny: Może zaraz
Mariusz się pojawi
11 kwi 17:28
5-latek: Wlasnie wypiły teraz butelke z kaszka manna
bezendu poszlo .
11 kwi 18:14
bezendu:
Dziękuję
11 kwi 18:50
Mariusz:
Skrypt Niedoby
Skrypt Szlęka Łanowego Przybylaka
Skrypt Gewerta Skoczylasa
Nikliborc
Z zagranicznych
Matwiejew N.M. − Metody całkowania równań różniczkowych zwyczajnych
Stiepanow W W Kurs równań różniczkowych
Zbiory zadań
Filippow A F zbiór zadań z równań różniczkowych
Krysicki Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach
Spis tematów
Równania różniczkowe
1. Równanie o rozdzielonych zmiennych
2. Równanie jednorodne
3. Równanie liniowe pierwszego rzędu
4. Równanie Bernoulliego
5. Równanie Riccatiego
6. Równanie zupełne , czynnik całkujący
7. Równanie Lagrange
8. Równania drugiego rzędu sprowadzalne do równań pierwszego rzędu
9. Równania różniczkowe liniowe wyższych rzędów o stałych współczynnikach
10. Równanie Eulera
11. Obniżanie rzędu równania liniowego
12. Wariacja stałych (rozwiązywanie równań liniowych niejednorodnego)
13. Układy równań różniczkowych
a) Metoda eliminacji
b) Metoda Eulera (wartości i wektory własne)
c) Wariacja stałych (rozwiązanie układu równań liniowych niejednorodych)
14. Rachunek operatorowy (przekształcenie Laplace’a)
Całkowanie równań różniczkowych (liniowych) szeregami
(podstawienie szeregu potęgowego, metoda Frobeniusa)
Podstawienie sprowadzające równanie liniowe drugiego rzędu do Riccatiego
y(t)=e∫u(t)dt
Podstawienie sprowadzające równanie Riccatiego do liniowego drugiego rzędu
u(t)=e−∫p(t)y(t)dt
11 kwi 19:02
Kacper:
11 kwi 19:06
bezendu:
Mariusz od czwartku zaczynamy działanie, ok?
11 kwi 19:06
Mariusz:
ok
11 kwi 19:25
Mariusz:
Zobaczymy co z tego wyjdzie jakiś czas temu próbowałem pokazać zefowi jak liczyć
całki nieoznaczone ale przestał reagować ?
Jak ci idzie z całkowaniem ?
Co pamiętasz z algebry liniowej ?
11 kwi 19:30
bezendu:
Mariusz ja jestem na 3 roku.
Algebra, Analiza 1 oraz Analiza 2 zaliczone na 5,0
Z Algebry liniowej to chyba wystarczy rozkład na ułamki proste i tyle?
11 kwi 19:36
Adamm: musisz umieć sprawdzić czy funkcje są liniowo niezależne, do układów równań różniczkowych
11 kwi 19:37
bezendu:
Układy równań też umiem, Cromera, Gaussa. Ale czy to będzie potrzebne?
11 kwi 19:40
Adamm: a potrafisz liczyć Wrońskian ?
to będzie potrzebne
11 kwi 19:46
Mariusz:
Liczby zespolone przydatne do rozkładu wielomianu na czynniki
Wielomiany
m in dzielenie wielomianów z resztą , NWD wielomianów , rozkład wielomianu na czynniki
Rachunek macierzowy
dodawanie, odejmowanie,mnożenie macierzy
eliminacja Gaussa,wyznacznik,rząd macierzy,macierz odwrotna
Twierdzenie Kroneckera Capellego (liczba rozwiązań układu równań liniowych)
Rozwiązywanie układów równań liniowych
metoda Cramera , eliminacja Gaussa,
mnożenie przez macierz odwrotną, jakiś rozkład np LU
Do równań różniczkowych oprócz tego co jest potrzebne do rozkładu na sumę ułamków prostych
przydatne będzie jeszcze
Wartości i wektory własne
Rozkłady macierzy takie jak diagonalizacja czy rozkład Jordana
Obliczanie eksponenty macierzy
11 kwi 19:49
Mariusz:
Wrońskian jest na algebrze ?
11 kwi 19:50
Adamm: nie mam pojęcia, uczę się sam, mówiłem to już wiele razy
11 kwi 19:53
Mariusz:
Jeżeli masz całki szczególne równania liniowego to
zapisujesz je w pierwszym wierszu macierzy
W kolejnych wierszach wypisujesz pochodne tych całek szczególnych
Postępujesz tak aż otrzymasz macierz kwadratową
Gdy będziesz miał macierz kwadratową to liczysz jej wyznacznik
W przypadku układu równań funkcje wektorowe będące całkami szczególnymi
układu równań zapisujesz jako kolumny macierzy
Wrońskian przydaje się też przy uzmiennianiu stałych
no ale może po kolei
11 kwi 20:02
bezendu:
Mariusz ja to wszystko miałem co wypisałeś
Jedynie to tego nie pamiętam albo nie miałem "Wartości i wektory własne"
Ale zostawmy ten temat do czwartku.
11 kwi 20:14
Mariusz:
Adam jeśli chodzi o algebrę liniową to co wymieniłem powinno ci wystarczyć
Przy całkowaniu nie ograniczaj się do tzw całek elementarnych
np Γ , funkcja błędu
Przy całkowaniu równań różniczkowych szeregami dostaniesz równania rekurencyjne
np liniowe o współczynnikach wymiernych (będących funkcjami wymiernymi)
11 kwi 20:17
5-latek: bezendu sprawdz poczte . Wyslalem Ci jeszcze dwa pdfy
11 kwi 20:58
bezendu:
5−latek tak widziałem, dziękuję
11 kwi 21:05
daras: 102 równania różniczkowe z pełnymi rozwiazaniami z Biblioteczki opracowań..
11 kwi 22:05
bezendu:
daras widziałem już to.
12 kwi 00:33
KKrzysiek: 5−latek też bym prosił o te opracowania do równań różniczkowych, jest szansa byś mi je
wysłał przez e−mail?
12 kwi 06:42
daras: a 107 r−ń różniczkowych wyższych rzędów też widziałeś ?
12 kwi 11:54
5-latek: Podaj go to Ci wysle
12 kwi 19:15
KKrzysiek: dioksodiazotandisodu@gmail.com
12 kwi 21:40
bezendu:
daras nie słyszałem.
12 kwi 21:49
5-latek: KKrzysiek poszlo
12 kwi 22:25
KKrzysiek: 5−latek, nic nie przyszło
12 kwi 22:37
5-latek: Bos taki wymyslil adres i pewnie zle wpisalem
Wysle jeszcze raz za chwile
12 kwi 22:40
KKrzysiek: lepiej jest go skopiować niż przepisywać

D I O K S O D I A Z O T A N D I S O D U
12 kwi 22:42
KKrzysiek: doszło, dzięki
12 kwi 22:54
5-latek: czy teraz doszlo ?
12 kwi 22:54
5-latek: To sie ciesze
12 kwi 22:55
Mariusz:
bezendu miałeś takie coś
det(A−λI)=0
(A−λjI)kv=0
gdzie k to krotność pierwiastka równania wielomianowego
powstałego z równania det(A−λI)=0
13 kwi 12:47
13 kwi 19:12
Benny: Wronskianu nie ma na algebrze.
14 kwi 17:16
Mariusz:
Z Algebry oprócz tego co jest potrzebne do rozkładu na sumę ułamków prostych
proponuję jeszcze wartości własne,uogólnione wektory własne oraz
jakieś rozkłady z nimi związane przypomnieć
Równanie liniowe rzędu większego niż jeden można zapisać
w postaci równoważnego układu równań , co się przydaje np w metodach numerycznych
a w przypadku stałych współczynników pozwala rozwiązać je metodami algebraicznymi
14 kwi 20:20
bezendu:
Ogarniam póki co zmienne rozdzielne.
14 kwi 22:02
Mariusz:
Równanie liniowe pierwszego rzędu można sprowadzić do pochodnej iloczynu
ale zanim do niego przejdziesz poćwicz równania sprowadzalne do równań
o rozdzielonych zmiennych np równania jednorodne
14 kwi 23:47
Mariusz:
(x+2y)dx−xdy=0
(y2−2xy)dx+x2dy=0
(x2+y2)y'=2xy
Możesz je sprowadzić do równania o rozdzielonych zmiennych
Jakie zastosowałbyś podstawienie ?
14 kwi 23:52