funkcja
kamil852: narysuj wykres funkcji y=l2x−4−1l+1. Dla jakich wartości parametru c równanie y=lcl ma jedno
rozwiązanie.
Wykres narysowałem dobrze (sprawdziłem w odpowiedziach) mam problem z wyznaczeniem
wartości, mógłby ktoś mi pomóc?
10 kwi 18:27
kamil852: proszę o pomoc
10 kwi 18:53
Adamm:

f
1(x)=2
x czerwony
f
2(x)=f
1(x−4)−1=2
x−4−1 niebieski
f
3(x)=|f
2(x)|=|2
x−4−1| zielony
f
4(x)=f
3(x)+1=|2
x−4−1|+1 różowy
10 kwi 19:13
10 kwi 19:23
kamil852: dziękuję, ale napisałem, że wykres mam narysowany nie wiem jak odczytac wartości
10 kwi 19:34
Adamm: w takim razie przepraszam
z rysunku odczytujemy że równanie ma jedno rozwiązanie o ile |c|=1 lub |c|≥2
10 kwi 19:59
Adamm: linia y=2 jest asymptotą poziomą prawostronną tej funkcji
dla każdej wartości x<4 funkcja znajduje się pod tą asymptotą
10 kwi 20:03
Adamm: przepraszam, lewostronną
10 kwi 20:03
kamil852: w jaki sposób to odczytać? myli mnie ta wart bezwględna
10 kwi 20:12