rozwiazesz?
Natalka: | 64a3 | | b3 | |
| − |
| |
| 16a2+4ab+b2 | | 16a2+4ab+b2 | |
8 kwi 18:40
Adamm: 4a−b
8 kwi 18:43
8 kwi 18:44
Natalka: nie wychodzi
8 kwi 18:51
Adamm: a próbowałaś? oj chyba nie
8 kwi 18:56
Natalka: (4a−b)2 = 16a2 − 8ab + b2
8 kwi 18:57
Adamm: nie ten wzór
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
8 kwi 19:00
Natalka: No i fajnie, dziekuje
8 kwi 19:02
5-latek:
inaczej to zrob
64a
3−b
3 wzor x
3−y
3= (x−y)(x
2+x*y+y
2)
64a
3−b
3= (4a−b)(16x
2+4ab+b
2) bo x= (4a)
3= 4
3a
3= 64a
3 i y=b bo y
3=b
3
8 kwi 19:03