Prosze o pomoc, bo sie pogubilam.
Ola: Wyznacz równanie prostej przechodzacej przez punkt P=(10,−4) i R=(0,−1). Wykaz, ze prosta jest
rownolegla do prostej l: 3x+10y−4=0.
7 kwi 11:34
7 kwi 11:38
Ola: Zrobilam tyle i nie wiem co dalej...
P=(10,4) R=(0,−1)
l:3x+10y−4y=0
(y−4)(0−10)−(−1−4)(x−10)=0
(y−4)−10+5(x−10)=0
−10y+4−+5x−50=0
−10y−10+5x=0
−10y=−5x+10|:(−10)
y= 1/2x−1
7 kwi 11:38
Ola: W piatej linijce powinno byc : −10y+40+5x−50=0
7 kwi 11:39
Jerzy:
y = ax + b
−4 = a*10 + b
−1 = a*0 + b
Z tego układu równań oblicz: a i b
7 kwi 11:40
Ola: Czyli to co napisalam wyzej jest bez bledu? Juz probuje obliczyc
7 kwi 11:50
Ola: −4=10a+b
−1=b
−4=10a−1
b=−1
−10a=−1+4
b=−1
−10a=3|:(−10)
b=−1
a=−3/10
b=−1
7 kwi 11:54
Jerzy:
Dobrze,
| | 3 | |
czyli: y = − |
| x − 1 ⇔ 3x + 10y + 1 = 0 |
| | 10 | |
proste są równoległe.
7 kwi 11:58
Ola: Hmm a mozesz mi to jeszcze bardziej przyblizyc? Bo nie rozumiem tego...
7 kwi 12:01
Jerzy:
| | 3 | |
Wyznaczona prosta: y = − |
| x − 1 , mnożymy obustronnie przez 10 |
| | 10 | |
10y = −3x − 10 i przenosimy na jedną stronę: 3x + 10y + 10 = 0
( tam zgubiłem 0 , przy jedynce )
7 kwi 12:04
Ola: To rozumiem, ale nie rozumiem jakim sposobem prosta y = −3/10x − 1 jest rownolegla do prostej
l:3x+10y−4=0, ktora po obliczeniu wyszla y= 1/2x−1
7 kwi 12:09
Jerzy:
3x + 10y + 10 = 0
3x + 10y − 4 = 0
są równoległe.
Albo:
| | 3 | | 4 | |
3x + 10y − 4 = 0 ⇔ 10y = −3x + 4 ⇔ y = − |
| x + |
| |
| | 10 | | 10 | |
7 kwi 12:12
Ola: Teraz juz rozumiem, dziekuje
7 kwi 12:19
5-latek: | | y2−y1 | |
Wspolczynnik kierunkowy a prostej PR wynosi a=−0,3 bo a= tgα= |
| |
| | x2−x1 | |
teraz wstawaim sobie np wspolrzedne punktu R=(0,−1) do rownania prostej przechodzacej przez
punkt czyli
y=a(x−x
0)+y
o
y= −0,3(x−0)−1
y=−0,3x−1
Mam rownanie prostej PR
Wspolczynniki kierunkowe prostych rownoleglych sa takie same
7 kwi 12:33