klaps
olekturbo: Chcemy odmierzyć 27 minut klepsydrą. Mamy do dyspozycji klepsydry odmierzające 5 minut oraz 8
minut. Ile czasu potrzeba nam żeby odmierzyć 27 minut? Ile musi być odwróceń klepsydry
minimalnie?
7 kwi 11:15
Jerzy:
Wystarczy trzykrotnie odwrócić klepsydrę 8 min.
7 kwi 11:27
jc: 4*8 − 5 = 27
Odwracasz 4 razy większą klepsydrę, ale na początku odwracasz dwie równocześnie.
Czas zaczynasz liczyć, jak przesypie się mniejsza klepsydra.
7 kwi 11:45
Jerzy:
Wystarczą trzy obroty

Przy trzecim odwróceniu klepsydry (8) , stawiamy klepsydrę (5)
7 kwi 12:00
Pytający:
Jerzy, 3*8+5=29≠27.
7 kwi 12:03
Jerzy:
4*8 − 5 = 27
Czas start: stawiamy (8)
po 8 minutach, pierwszy obrót, po 16 minutach drugi, po 24 trzeci i jednocześnie stawiam (5),
gdy 5 się przesypie , mamy 27 ,minut
7 kwi 12:06
olekturbo: dzieki Jerzy!
7 kwi 12:15
Jerzy:
Chyba jednak nie mam racji
7 kwi 12:16
olekturbo: To ja już się pogubiłem.
7 kwi 12:18
Jerzy:
Ja się pomyliłem.... jeśli po 24 minutach bedziemy jeszcze czekać aż sie przesypie (5),
to bedzie 29 minut, tak jak napisa Pytający
7 kwi 12:19
piotr: 8+8+8+5=27?
7 kwi 12:20
olekturbo: jc: 4*8 − 5 = 27
Odwracasz 4 razy większą klepsydrę, ale na początku odwracasz dwie równocześnie.
Czas zaczynasz liczyć, jak przesypie się mniejsza klepsydra.
Czyli jc chyba ma rację
7 kwi 12:22
Pytający:
jc dobrze napisał.
odwracasz obie
mija 5 minut (wg mniejszej), zaczynasz liczyć czas
mijają 3 minuty, odwracasz większą
mija 8 minut, odwracasz większą
mija 8 minut, odwracasz większą
mija 8 minut
Łącznie 32 minuty, 5 odwróceń.
7 kwi 12:23
7 kwi 12:25
Jerzy:
4 odwrócenia ( stawiania klepsydry nie liczymy jako odwrócenie)
7 kwi 12:28
olekturbo: a nie trzy odwrócenia?

stawiam 5 i 8
odwracam 8
odwracam 8
odwracam 8
7 kwi 12:33
Pytający:
Jak dla mnie samym postawieniem nie zacznie się liczenia, więc wg mnie 5 odwróceń, acz to
typowa kwestia interpretacji. W takim przypadku najprościej dać podwójną odpowiedź podając
odpowiednie założenia. Coś w stylu: uwzględniając odwrócenie klepsydr przy ich stawianiu mamy
5 odwróceń, zaś nie uwzględniając tych odwróceń mamy 3 odwrócenia.
7 kwi 12:43
Jerzy:
Przyjmując ,że postawienie dwóch klepsydr to nie odwrócenie, wtedy (8) obrócimy tylko 3 razy,
7 kwi 12:50