POOOOMOOOOOZ
pomoz: x5 − 365x = −1
7 kwi 01:56
Metis: Dziedzina i wspolny mianownik.
7 kwi 01:59
pomoz: jak to zrobic ja nie umiec
7 kwi 02:01
Metis: Umiesz tylko nie chcesz
7 kwi 02:06
pomoz: dziedzina z mianownika? x > 1?
7 kwi 02:12
Metis: Nie dzielimy przez 0. Zapisz to z uzyciem dużego U.
7 kwi 02:13
pomoz: ja nie wiem, ktos mi to zrobi, ja zaplace
7 kwi 02:14
Metis: W matematyce nie istnieje coś takiego jak dzielenie przez 0.
Stąd mianownik drugiego składnika ≠0.
Zapisz
7 kwi 02:15
Metis:
Dziedzina ( nie dzielimy przez 0 ) więc:
5x≠ 0 stąd x ≠ 0
x ∊ ℛ − { 0 }
| x | | 36 | | x2 − 36 | |
| − |
| = −1 ⇔ |
| = −1 //(mnożę na "krzyż" (proporcje)) |
| 5 | | 5x | | 5x | |
x
2 − 36 = −5x //przenoszę 5x na drugą stronę
x
2 + 5x − 36 = 0
liczę deltę i pierwiastki, stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
(x − 4) (x + 9) = 0
x = 4 v = −9
Oba rozwiązania należą do dziedziny.
================================
7 kwi 02:26