tygonometria
Goska: Oblicz sin20o * sin40o * sin80o
5 kwi 23:06
Eta:
4sin20
o*sin40
o*sin80
o=sin(3*20
o)= sin60
o
| | 1 | | √3 | |
to sin20o*sin40o*sin80o= |
| sin60o= |
| |
| | 4 | | 8 | |
6 kwi 01:49
poszukujący: Może jestem głupi, ale nie widzę, skąd ta równość
6 kwi 11:26
Alky: Eta Uzyla to wzoru na sin3α

Zadanie mozna tez zrobic uzywajac wzoru na iloczyn sinusow
ktory jest w karcie wzorów, ale sposób ten jest nieco dłuższy
6 kwi 13:31
poszukujący: Aaa... no chyba że tak, tylko że pierwszy raz o tym wzorze słyszę

Pod hasłem sin3x zawsze
kryła się w mojej głowie równość sin3x=3sinx−4sin
3x, no ale chyba trzeba się dokształcić
6 kwi 15:49
Alky: Rzeczywiście masz rację co do wzoru, który podałeś, ale jest też taki wzór:
sin3α=4*sin(60
o−α)*sinα*sin(60
o+α)
6 kwi 16:04
Mila:
Oblicz wartość wyrażenia: sin(20
o)*sin(40
o)*sin(80
o)
sin(20
o)*sin(40
o)*sin(80
o)=a /*2
[2sin(20
o)*sin(40
o)]*sin(80
o)=2a
(cos(40−20)−cos(40+20))*sin80=2a⇔
| | 1 | |
cos20*sin80− |
| *sin80=2a /*2 |
| | 2 | |
2sin80*cos20−sin80=4a
sin(80+20)+sin(80−20)−sin80=4a
sin100+sin60−sin80=4a
=======
6 kwi 16:24
poszukujący: Dziękuję
Milu
Alky, skąd znasz ten wzór?
6 kwi 17:20
Alky: Robiłem kiedyś podobne zadanie i znalazłem tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/121327.html
Masz tam swoją drogą też rozwiązanie "ze
wzoru na iloczyn sinusów" o którym mówiłem, czyli tak jak robiła
Mila , ale troszkę
inaczej, bo zapisane ciągnącym się rónaniem ( dla mnie wygodniej ). Może Ci przypasuje
6 kwi 17:39
poszukujący: Dzięki
6 kwi 18:49