trygonometria
rd: oblicz:
sin2 20 stopni * sin2 40s * sin2 60 s * sin2 80 s =
będę wdzięczny
12 sty 18:44
rd: sorki błąd
sin2 20 stopni * sin2 40s * sin2 60 s * sin2 80 s =
o teraz git
12 sty 18:46
ICSP:
Walone napoje energetyzujące

Piję już4 i nadal nie mogę zrozumieć tych walonych przestrzeni:((
Wpadłem tylko na chwilkę zrobić jakieś proste zadanko

Masz coś ciekawego z wielomianów?
12 sty 19:49
rd: jak to co to?
12 sty 20:53
ICSP: | | 9 | |
sin2 20o * sin2 40o * sin2 60o * sin2 80o = |
| |
| | 256 | |
Teraz ładniej
12 sty 20:54
rd: Panie ja wynik to ja znam ...w worframi kazden jeden se napisac moze a robić nie ma komu!

potrzebuje wiedziec jakim sposobem to liczyć
12 sty 21:04
ICSP: wartość sinusa z 60
o znasz zapewne. Jak nie to masz problem bo ci jej nie podam.
problemem jest :
sin
2 20
o * sin
2 40
o * sin
2 80
o = (sin20
o*sin40
o*sin80
o)
2
| | cos20o − cos60o | | 1 | |
sin20o * sin40o * sin80o = |
| * sin80o = |
| (cos20o − |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| )sin80o = |
| (2cos20o − 1)*sin80o = |
| (2cos20osin80o − sin80o) = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| (sin60o + sin100o − sin80o) = |
| sin60o = U{√3{8}} |
| | 4 | | 4 | |
wstawiamy:
| | √3 | | √3 | | 3 | |
(sin20o * sin40o * sin80o)2 * sin60o2 = ( |
| )2 * ( |
| )2 = |
| * |
| | 8 | | 2 | | 64 | |
12 sty 21:10
ICSP: można też z prostego wzorku :
4*sin(60
o − a) * sina * sin(60+a) = sin3a
jeżeli weźmiemy a = 20 otrzymamy że :
4*sin40*sin20*sin80 = sin60
o
| | √3 | |
czyli sin20*sin40*sin80 = |
| |
| | 8 | |
Jak kto woli.
12 sty 21:12
rd: skad sie wziela ta różnica cosinusów przez dwójke? z jakiego to wzoru?
12 sty 21:14
ICSP: | | cos(α−β) − cos(α+β) | |
sinα*sinβ = |
| |
| | 2 | |
12 sty 21:16
rd: dzieki wielkie
12 sty 21:19
Anonimowy:
ICSP coraz to nowe sposoby na to zadanie

Niedługo nam to w zespolonych wyliczysz
12 sty 21:22
rd: a jednak jeszcze dwa pytanka wybacz:
jak zmianienione zostały 2sin20sin80 w sin60+sin100
i jak sin60 +sin100 −sin80 = sin60
12 sty 21:28
ICSP: sin20 ≠ cos20
| | sin(α−β) + sin(α+β) | |
sinα*cosβ = |
| |
| | 2 | |
sin100 = sin 80
12 sty 21:49
ICSP: co do zespolonych :
| | 1 | |
sin20o * sin40o * sin80o = ( |
| )3 * (eiπ/9 − e−iπ/9)(e2iπ/9 − |
| | 2i | |
e
−2iπ/9)(e
4iπ/9 − e
−4iπ/9) = .. po wymnożeniu i uporządkowaniu :
| | 1 | | 1 | |
... = − |
| * |
| ([e7iπ/9 − e−7iπ/9] − [e5πi/9 − e−iπ5/9] − [e3iπ/9 − |
| | 4 | | 2i | |
e
−3iπ/9] + [e
iπ/9 − e
−iπ/9] a to jest zapewne jak każdy wie równe :
| | 1 | | 1 | |
− |
| (sin140o − sin100o − sin60o + sin20o) = − |
| (− sin60o − sin80o |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | |
*2sin30o*cos10o) = − |
| (−sin60o − sin80o + sin80o) = − |
| −sin60o = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
12 sty 22:00
ICSP: ale kolega chyba nie zna zespolonych także początkowo nie brałem tej metody pod uwagę
12 sty 22:05