Dla jakich wartosci paramtru m okregi sa rozlaczne zewnetrznie?
Maciek: Dla jakich wartosci parametru m okregi O1=x2+y2−2mx−4y+4−m2 =0 i O2= (x−2)2 + (y−m)2 =2
są rozlaczne zewnetrznie?
5 kwi 17:16
Pytający:
1468,
473
O
1: (x−m)
2+(y−2)
2=2m
2
5 kwi 17:58
Maciek: Coś więcej
5 kwi 18:51
Maciek: Wytłumaczy ktoś ?
5 kwi 18:51
Pytający:
Coś więcej:
1248
S
1=(−(−m),−(−2))=(m,2)
r
1=
√2m2=m
√2
S
2=
![](emots/2/pytajnik.gif)
r
2=
![](emots/2/pytajnik.gif)
|S
1S
2|=
![](emots/2/pytajnik.gif)
r
1+r
2=
![](emots/2/pytajnik.gif)
|S
1S
2|>r
1+r
2 ⇔
5 kwi 19:11
Maciek: Wiem wyszło m <3/4 . Wiesz może czy dobrze ?
5 kwi 19:12
5 kwi 19:17
Pytający:
S
2=(2,m)
r
2=
√2
|S
1S
2|=
√(2−m)2+(m−2)2=
√2(m−2)2
r
1+r
2=m
√2+
√2=
√2(m+1)
√2(m−2)2>
√2(m+1)
(m−2)
2>(m+1)
2
m
2−4m+4>m
2+2m+1
3>6m
5 kwi 19:21
Maciek: Dzięki wiem . Nie podniosłem do kwadratu promienia tak jak trzeba . Dzięki wielkie
5 kwi 19:26